Jelena iz Tuzle, učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Švicarskoj u šk. 2013/14. godini, piše o svom iskustvu razmjene.

Zovem se Jelena Marković (17) i dolazim iz Tuzle. Trenutno živim u Widnau, malom gradiću u kantonu St. Gallen u Švicarskoj. Već više od tri mjeseca živim ovdje u jednoj divnoj porodici i za ovo kratko vrijeme sam proživjela toliko toga da sam mišljenja da bi svako bio presretan proživjeti isto.

Prošle godine, u isto ovo vrijeme, čitala sam isto što i ti. Iskustva AFS učesnika, informacije o programu i izbore destinacija. Moj izbor je bila Švicarska i mogu iskreno reći da ni u jednom trenutku nisam požalila.

Zahvaljujući mojim roditeljima koji su mi pružili podršku i omogućili iskustvo interkulturalnog učenja, te AFS-u koji me odabrao za jednogodišnji program razmjene dobila sam zaista jedinstvenu priliku koju nastojim maksimalno iskoristiti.

Divan je osjećaj kada se nalazite na najvišem vrhu švicarskih Alpa, na jednom od mnogobrojnih i predivnih jezera ili u prostoriji punoj ljudi koji dolaze sa različitih kontinenata, iz različitih kultura, običaja i jezika. Svi toliko različiti, a opet sa istim ciljem –  da otvore vrata svim novim mogućnostima i saznanjima, te učine ovu godinu nezaboravnom…ili ako jednostavno jedeš mnogo besplatne čokolade u jednoj od 18 švicarskih tvornica.

Već sam stekla mnogo prijatelja, što iz svih dijelova svijeta (od Novog Zelanda, Tajlanda, preko Rusije, Skandinavije, Italije, Turske do Brazila, Hondurasa i Dominikanske Republike) tako i Švicaraca, mojih prijatelja iz škole i domaćin porodice koji mi mnogo pomažu i nastoje me upoznati sa svojom tradicijom i jezikom. Toliko toga sam već naučila, a imam najmanje još 8 puta toliko, za još 8 mjeseci koje ću provesti ovdje. U početku mi je bilo teško, kao i svima, ali hej, pa nikad nećeš postići ono što želiš ako se ne potrudiš! Svaku situaciju ovdje rješavaš sam. Pokušavaš komunicirati i nekad moraš i nogama i rukama objašnjavati šta želiš reći, naučiš prihvatiti sve različitosti ljudi, jezika i navika od onih na koje si navikao, ali najbolje od svega je što u svakoj situaciji rješenje izvučeš osmijehom.

Stvarno je nemoguće sve proživljeno staviti na jedan papir, a mogla bih pisati danima. Zapamti da stvarno ništa nije nemoguće, zato se prijavi i stvori sam svoje interkulturalno iskustvo učenja koje ćeš pamtiti zauvijek!

Jelena Marković
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Švicarskoj, 2013/14.

P.S. Pravu švicarsku čokoladu stvarno vrijedi probati!