Amina iz Tuzle, učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Njemačkoj u šk. 2013/14. godini, piše o svom iskustvu razmjene.

Zdravo!

Ja sam Amina iz Tuzle i imam 16 godina. Dan kada sam se prijavila za učešće u AFS programima razmjene učenika započeo je kao i svi ostali. Poslije nastave se održala prezentacija za sve zainteresovane učenike, a ja nisam imala zadnjeg časa, pa sam rekla, što da ne? Ali taj dan mi se promjenio život, a da to nisam ni znala. O tome čak nisam ni razmišljala narednih mjesec dana jer nisam vjerovala da je uopšte moguće da će volonteri baš mene izabrati.

A sad, sad sam u Njemačkoj. Živim sa domaćin mamom i sestrom. Često izostavim ovo “domaćin” jer se više ne osjećam kao gost nego kao pravi član porodice. Uživam u njemačkim specijalitetima i jednostavno se ne odvajam od kuhinjskog stola. 🙂

Ovdje sam od početka septembra i iskreno ni sama ne znam gdje su ti dani prošli. Posjetila sam dosta prelijepih gradova i upoznala nove prijatelje. Način na koji su me prihvatili u Njemačkoj poželjela bih svakom učeniku. Ni u jednom trenutku nisam pomislila da mi je dosadno. Tačnije, jedva uspijem naći slobodnog vremena. Nikad nikom ne bih vjerovala da mi je prije godinu dana rekao da će mi najbolji drug biti iz Paragvaja ili najbolja drugarica iz Danske.

Neizmjerno sam zahvalna AFS-u i svim ljudima koji su mi pomogli ostvariti moj životni san. Nalaziti se u sasvim drugoj sredini, biti okružen nepoznatim ljudima i drugim jezikom. Osjećaj kad neko ne može prepoznati da ste učenik na razmjeni, jer se trudite da novi jezik pričate koliko je moguće dobro, je neopisiv. Drugačiji sistem školovanja, vožnja autobusom svaki dan, doručak, ručak i večera uvijek u isto vrijeme… Sve ove me jednostavno čini samostalnijom i zrelijom. Svako novo jutro donosi jedan novi izazov za mene. I svaku noć kad legnem spavati osjećam se pobjednikom ove igre, kao i svi ostali učenici na razmjeni, u raznim dijelovma ovog čudesnog malog svijeta. Šta je ovo sve ako nije igra? Igra u kojoj jednostavno ne postoji gubitak. Želis li i ti koji ovo čitas pokušati i pobijediti?

Puno pozdrava,

Amina Kevelj
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Njemačkoj, 2013/14.