Nakon što su proveli tri mjeseca u inostranstvu, 178 učenika iz 22 evropske zemlje se od 1. do 5. decembra 2013. godine okupilo na kampu u Briselu, vrhuncu AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu učenika European Citizenship Trimester Programme (ECTP). Kamp je organizovala Evropska federacija za interkulturalno učenje, federacija AFS organizacija iz Evrope i područja Mediterana.

Njih 178 zajedno sa još 40 volontera sklopilo je prelijep multikulturalni mozaik s bojama Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke Republike, Danske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Islanda, Italije, Latvije, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Slovačke, Srbije, Španije, Švicarske i Velike Britanije!

Drago nam je da je i ove godine 5 AFS učenika iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u programu, kao i dvije AFS učenice iz Belgije koje su svoja tri mjeseca razmjene provele u našoj zemlji.

ectp_bih_pax
Jedno od najboljih iskustava u mom životu, definitivno ga nikada neću zaboraviti. Nevjerovatan osjećaj povezanosti svih naroda u Evropi djeluje i na nas same da se osjećamo kao dio evropske zajednice. Zahvalna sam vam na prilici kojom ste mi omogućili da steknem mnoge prijatelje sa kojima namjeravam da ostanem u kontaktu.
Zorana iz Banjaluke, učesnica ECTP programa u Njemačkoj

ectp_pic_2.png
Promijenili su mi se pogledi na svijet i iskorijenjene su mi mnoge predrasude o drugim nacijama. Zahvaljujuci ECTP programu osjećam se povezanije i bliskije sa ljudima iz drugih država. Sticanje mnogih prijatelja iz cijele Evrope pomoglo mi je da upoznam druge kulture i nacije, da razumijem njihove poglede na svijet i načine razmišljanja.
Anja iz Banjaluke, učesnica ECTP programa u Italiji

Učesnici su tokom kampa imali jedinstvenu priliku da međusobno podijele svoje AFS iskustvo interkulturalnog učenja. Tokom dinamičnih i interaktivnih radionica su analizirali iskustvo razmjene i fokusirali se na teme evropskog i aktivnog građanstva. Upoznali su se i sa različitim evropskim kampanjama poput kampanje protiv govora mržnje No Hate Speech, nadolazećim izborima za Evropski Parlament, te strukturom dijaloga Evropske Unije sa mladima. Pored obilaska grada, posjetili su zgradu Evropskog Parlamenta i Parlamentarijum, te su učestvovali u flashmobu Active Citizens Flashmob organizovanom od strane Evropskog Parlamenta kao dio sedmice cjeloživotnog učenja The Lifelong Learning Week.

Umorni, ali sa velikim osmjesima na licima i mnogim novim prijateljima, u četvrtak ujutro su se uputili ka aerodromu i dalje nazad u svoje domovine

Uz dragocjenu podršku volontera u pripremnom timu i tima za podršku koji su došli iz AFS organizacija, članica Evropske federacije za interkulturalno učenje, peto izdanje ECTP kampa u Briselu je bilo veliki uspjeh. Među njima su bile i dvije volonterke UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini, AFS organizacije u BiH i to Inge-Jelena Kroker kao članica pripremnog tima i Neira Milavica kao članica tima za podršku. Hvala na uloženom vremenu i značajnom doprinosu ovom velikom AFS događaju!

Moje prvo internacionalno iskustvo kao trener je sigurno nešto što ću pamtiti zauvijek. Prelijepo iskustvo, iako je jako odgovoran i zahtijevan poziv, nisam se pokajala niti jednog trenutka. Zagrljaj i riječi zahvale učenika sa kojima sam bila od prvog dana kao sending koordinatorica i ponovno proživjela cijelu razmjenu sa njima je nešto što za mene nema cijenu.
Neira Milavica, volonterka i sending koordinarica u AFS lokalnom odjeljenju u Sarajevu; Članica ECTP tima za podršku

Tri godine za redom sam volonter na ECTP kampu, prvo kao trener, a ove godine i u pripremnom timu kao koordinatorica trenera. Priprema 5 dana nezaboravnog iskustva za ECTP učesnike počinje i 6 mjeseci prije kampa i iziskuje mnogo volontera i truda. Svaki trenutak uloženog rada se na kraju isplati kada vidiš 200 mladih iz cijele Europe kako planiraju što će prvo uraditi kao aktivni građani kada se vrate svoje domovine. Smijeh, sreća, ljubav, zajednišvo, umor, suze zbog rastanka i kreativnost su ono što svake godine doživim na ECTP kampu i zbog čega se i sljedeće godine prijavljujem da volontiram. Ukoliko bih morala izdvojiti jedan trenutak ovogodišnjeg kampa koji će mi zauvijek ostati u sjećanju, bio bi to trenutak kada su učesnici izveli flashmob pjevajući pjesmu “ECTP I love it!” za pripremni tim u znak zahvale za organizaciju kampa.
Inge-Jelena Kroker , volonterka i podpredsjednica UO UG ISU BIH; Članica ECTP pripremnog tima

Radujemo se narednom izdanju u 2014. godini i nadamo se još većem broju učesnika iz još više zemalja!