Petog dana omladinskog interetničkog kampa InterCOOL u organizaciji Udruženja građana “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH počela je realizacija praktičnih radionica pet čula/osjetila. Učesnici podjeljeni u sedam grupa će u dva dana učiti o internacionalnoj kuhinji, fotografiji, novim medijima, muzici i plesu.

Praktične radionice imaju za cilj mladima pružiti više informacija o navedenim oblastima, te im omogućiti stjecanje i razoj novih vještina i znanja putem neformalnog učenja. Voditelji radionica su mjesecima ranije pripremili plan rada, te je došlo vrijeme da isti pretoče u stvarnost.

KULINARSKA RADIONICA

Radionica je otvorena vježbom „Upotrijebi svoja čula“ kroz koju je voditeljica radionice Sadija Čamdžić iz Kladnja učesnicima pojasnila na koji način se vlastita čula mogu upotrijebiti u kuhinji.  Uslijedilo je upoznavanje sa internacionalnom kuhinjom. Talijanska je bila pva kuhinja s kojom su se susreli, te su jedva dočekali da uzmu namirnice u svoje ruke i okušaju se u spravljanju tjestenine i pizze. Pokazali su se veoma dobro i pri upoznavanju meksičke kuhinje, te su pripremili odlične tortilje. Divan dan i sjajno druženje, zaključeno je pripremom kolača od plazme, višnji, jagoda i kreme.

FOTOGRAFSKA RADIONICA

Šta je to fotografija, kada je načinjena prva, te kakvi su bili doticaji sa prvom fotografijom – bila su prva pitanja sa kojima je Azra Fazlić iz Brčkog otvorila radionicu. Učesnici su zajedno osmislili definiciju fotografije, a kasnije su raspravljali o prednostima i manama digitalne fotografije. Nakon što su predstavili specifičnosti zemalja Balkana (nošnje, običaji i sl.), osmislili su način kako to predstaviti nizom fotografija. Razgovarali su i o predrasudama koje imaju o zemljama Balkana, mjestima iz kojih dolaze, osobinama ljudi iz njihove sredine, te to pokušali predstaviti kroz fotografiju.

NOVI MEDIJI

Naida Bašić Mehanović je radinicu otvorila radom na razvoju timskog duha grupe Teme radionice su bile upoznavanje kroz medije analizirajući sličnosti i razlike u prenošenju informacija; Kako pristupiti novim medijima i koji je nihov značaj? Učesnici su istakli da plasiranost jedne informacije na više načina destruira slobodu govora, ali i da sve učestalije narušavanje privatnosti u svrhu plasiranja informacija narušava ljudska prava. Primijetili su da u bh. društvu postoji veliki politički utjecaj na objavljivanje vijesti, pa su odlučili da na završnom događaju predstave snimak kojim će pokazati rad medija u BiH.

MUZIČKA RADIONICA

Dolazak članova Sarajevo Drum Orchestra je izazvalo veliko oduševljenje učesnika. Donijeli su veliki broj instrumenata i poručili da će se baviti afričkom muzikom što je veoma obradovalo sve učesnike. Nakon upoznavanja sa afričkom muzičkom tradicijom, vođena je zanimljiva rasprava o muzici u 21. vijeku, nakon čega je došlo vrijeme za sviranje istrumenata poput udaraljki, bubnjeva i sl. u čemu su učesnici uživali.

PLESNA RADIONICA

Razgovorom o sličnostima i razlikama kultura naše zemlje i zemalja Latinske Amerike, učesnici su imali priliku da prodube znanje o tim kulturama. Voditeljica radionice Nataša Filipović iz Foče je zatim pristupila podučavanju osnovama plesova „Salsa Cubana“ i „Bahacata“. Pokazali su veliko interesovanje i motivaciju, trud i disciplinu.

Po završetku radionica za taj dan, učesnici su se kroz predstavljanje svojih religijskih običaja imali priliku upoznati sa običajima vršnjaka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Iznimno aktivan dan je krunisan Karaoke Showom! Pjevanje je bilo samo izgovor za dobru zabavu. Učesnici su itekako zaslužili da se zabave s obzirom na njihov rad i entuzijazam tokom dana koji će se zasigurno zadržati do kraja kampa, a ne sumnjamo i po završetku.