Treći dan omladinskog interetničkog kampa InterCOOL u organizaciji Udruženja građana “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH započeo je radionicom čija glavna tema je bila kultura.

Učesnike smo podijelili u grupe, te su dobili zadatak da zajednički odrede neku svoju definiciju ove teme. Nakon izlaganja učesnici su se složili da imaju slična mišljenja i da su samo tanke niti koje ih ustvari dijele, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru i sl. „Kultura je cjelokupno društveno naslijeđe; običaji, nošnje,  folklor, simboli, pravila komunikacije, vrijednosti,…“ – zajednička je definicija InterCOOLovaca.

Uslijedila je podjela u 7 grupa. Na svakom flip chartu su imali termine te su trebali da iznesu svoje tumačenje istih. Naši vrijedni učesnici smatraju da je termin „Međukulturalno“ odnos između više kultura na jednom mjestu; učenje o različitim religijama; razbijanje predrasuda ; sličnosti i razlike samih kultura.  Termin „Interkulturalno“ –povezivanje različitih ljudi; razbijanje međuetničkih barijera; učenje stranih jezika; razmjena učenika; poboljšanje komunikacije.  Termin „Internacionalno“- kuhinja; druženje; takmičenja/natjecanja.

Nastavili smo razgovarati o stereotipima. Sjedeći u krugu i dodavajući jedni drugima lopticu i time dobijajući pravo na riječ učesnici su nam otkrili kakve ustvari stereotipe su oni imali, ili je neko drugi imao prema njima. Također su se osvrnuli i na svoja očekivanja i strahove koje su imali prije početka kampa. Istakli su da su imali razne predrasude prema drugim učesnicima, ali da su zahvaljujući radionicama i igrama te predrasude razbili. Samim tim su se povezali u kratkom vremenu. Veoma su zadovoljni  jer su stekli nova prijateljstva s nadom da će se ta poznanstva održati i u budućnosti.

Nakon napornog rada učesnici su uživali u ručku i finim kolačima kuharice hotela Rostovo, koja nas prosto oduševljava svojim jelima i poslasticama. Pošto su se zasluženo odmorili, krenuli su u nove radne pobjede.

Radionica pod nazivom „Ja sam pjesma“  trebala je probuditi inspiraciju učesnika, da preko stihova opišu sebe. Zanimljivo je zapažanje da su učesnici tokom ovog zadatka išli jedni do drugih i pitali za mišljenje, te pomogali se međusobno. Uživali smo u prezentacijama učesnika.
Spajajući se u parove razgovarali su o svemu onome što ih čini onakvima kakvi su danas. Šta ih je to obilježilo,  promijenilo i šta žele promijeniti u svom životu.

Sjedeći zatvorenih očiju čekali su da ih jedan od volontera dotakne po ramenu i time im da znak da kažu neku specifičnost partnera s kojim su razgovarali u paru. Uglavnom su specifičnosti koje su naveli su bile neke karakterne osobine: kao što su iskrenost, osjetljivost, druželjubljivost, kreativnost. Ili neki događaji koji su im se desili u životu.

Sljedeća stavka na popisu aktivnosti bila je lista osoba koje su različite po mnogim stvarima. Učesnici su trebali da odaberu četiri osobe s kojima bi voljeli da dijele klupe i četiri osobe s kojima ne bi. A nakon toga po grupama da odaberu sa tih listi po tri osobe, s tim da se svi trebaju dogovoriti koje će to osobe biti. Iz svake grupe po jedan predstavnik je iznio listu osoba za koje su se odlučili, te obrazložili zbog čega su se baš za te osobe odlučili.

Po završetku radionica, volonteri su otvorili coolbox u koji su učesnici imali priliku staviti pitanja koja su imali i željeli postaviti, ali nisu imali hrabrosti uživo, pa su volonteri odgovorili na ta pitanja. Sva pitanja su bila tehničke prirode.

Večerom u standardnom terminu je krunisan treći dan InterCOOL-a. Nakon ugodnog filma o interkulutralnom učenju, uslijedilo je neformalno druženje koje se tradiconalno završilo uz gitaru, dobru pjesmu i još sjajniju zabavu.