Oko 180 srednjoškolaca i 38 volontera su se u nedjelju, 27.novembra, okupili u Briselu gdje će do 1.decembra 2011.godine učestvovati u seminaru na temu aktivnog evropskog građanstva koji predstavlja vrhunac Evropskog tromjesečnog programa razmjene srednjoškolaca (European Citizenship Trimester Programme – ECTP). Među njima su i tri učenika iz Foče, Sarajeva i Tuzle koji su proveli tri mjeseca razmjene u Njemačkoj, Turskoj i Austriji, kao i jedan učenik iz Poljske koji je iskustvo razmjene doživio u Banjaluci.

Seminar u Briselu predstavlja završni dio programa razmjene tokom kog su učenici živjeli u domaćin porodici i pohađali srednju školu u jednoj od evropskih zemalja. U fokusu programa razmjene i seminara u Briselu su interkulturalno učenje i unapređenje aktivnog učešća mladih evropskih građana u društvu. Učenici će tokom seminara obići Evropski parlament, a posjetit će ih i predstavnik Evropske komisije koji će ih upoznati sa programima za mlade  Evropske unije.

Ovogodišnji treći ciklus programa je organizovan od strane UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini (UG ISU BIH) iz Sarajeva i Evropske federacije za interkulturno učenje (EFIL) iz Brisela u saradnji sa AFS Intercultural Programs iz New Yorka. Učešće učenika iz BiH u programu su podržali  Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Ministarstvo prosvjete Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, Općina Ilidža, Opština Foča i drugi.

UG ISU BIH sa sjedištem u Sarajevu i lokalnim odjeljenjima u Sarajevu i Banjaluci je nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija i članica EFIL-a zasnovana na volonterizmu koja u saradnji sa AFS-om organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unapređenja interkulturalnog učenja i tolerancije među mladima.  EFIL je krovna organizacija 27 evropskih AFS organizacija. AFS je međunarodna nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija zasnovana na volonterizmu koja pruža iskustva interkulturnog učenja kako bi ljudima pomogla da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirnijeg svijeta.