Smještena između Evrope i Azije, Turska se nalazi u jedinstvenoj poziciji da istakne ono najbolje od oba kontinenta. Predivna mediteranska obala miješa se sa planinskim lancima i poljima. U urbanijim područjima bit ćeš oduševljen mješavinom moderne i osmanske arhitekture, kao i šarenim bazarima prepunim keramike, tkanina, rukotvorina, egzotičnih začina, turske kafe i energične igre ‘tavla’.

Nogomet je najpopularniji sport u Turskoj za gledanje i igranje, ali ti neće biti teško pronaći prijatelje koje zanima odbojka, košarka, vožnja bickla ili plivanje. Turski tinejdžeri svoje slobodno vrijeme također provode i gledajući filmove, družeći se u kući ili odlazeći na izlet u prirodu.

Ljudi i zajednica

Možeš biti smješten bilo gdje u Turskoj, ali je vrlo vjerovatno da ćeš biti u ili u blizini jednog od pet većih gradova: Adana, Izmir, Eskisehir, Istanbul i Ankara. Tokom večeri, veoma je uobičajno za turske porodice da se okupe oko stola ili ispred TV-a uz čaj. Možeš očekivati veći broj posjeta prijatelja i rodbine koji dolaze na razgovor i druženje uz kafu ili čaj.

#ephesus #afscamp #hostingextendedcamp #afsturkey #afsfamily @afsprograms @afs_world

A photo posted by Marilisa Mastrotto (@marilisamastrotto) on

Fratelli D'Italia! ? #AFSTurkey #Intercultura #AFSEffect #IDOK16

A photo posted by Utku Gülek (@utkuugulek) on

Škola

Vjerovatno ćeš pohađati anadolsku srednju školu čiji je program orijentisan na pripremu za univerzitet. Tipičan školski dan traje 7 ili 8 sati i omogućava učenicima da odaberu područje interesovanja i to matematiku i prirodne nauke ili društvene nauke. Većina AFS učenika pohađa javne škole, dok su neki smješteni u privatnim.

Jezik

Glavni jezik je turski, a mnoge osobe govore i engleski, francuski, njemački i italijanski. Osnovno znanje engleskog jezika bit će ti od pomoći. AFS će ti omogućiti časove turskog jezika, a lokalni volonteri će ti možda pomoći organizovati posebne časove tokom prvih mjeseci tvog boravka u Turskoj.

#SpiceMarket #Istanbul

A photo posted by Raquel Martinez (@rademark) on

Hrana

Veoma bogata i raznovrsna turska kuhinja je kombinacija mediteranske i bliskoistočne. Patlidžan je glavno povrće, te se često kombinuje sa mesom u vidu šiš-kebaba. U zapadnim dijelovima zemlje hrana se uglavnom priprema sa maslinovim uljem i aromatičnim biljkama, a na istoku jela mogu biti veoma začinjena i zasnovana na mesu. Jagnjetina, govedina i riža su zajednička odrednica ishrane u svim dijelovima zemlje, a morski plodovi dominiraju na obali. Ukoliko voliš slatko, bićeš sretan jer je Turska poznata po svojim desertima, posebno baklavi, halvi i mliječnom pudingu.

Dostupni programi u ovoj zemlji