Prelijepi švicarski pejzaži uključuju i snijegom prekrivene Alpe i travnata brda sa kravama, kao i 1500 kristalno čistih jezera.

Radnim danima, srednjoškolci većinu svog vremena obično provode u školi ili učeći, kao i učestvujući u različitim vannastavnim aktivnostima poput sporta i muzike. Vikendima odlaze u klubove ili učestvuju u različitim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, poput seoskih festivala, proslava i sportskih aktivnosti. Slobodno vrijeme često provode i odlazeći na skijanje, planinarenje ili pješačenje, a izlaze i u kafiće i klubove sa prijateljima.

Ljudi i zajednica

Većina AFS učenika je smještena u prigradskim naseljima u njemačkom govornom području dok su neki učenici smješteni u ruralnim ili urbanim naseljima. Švicarske porodice se razlikuju, ali većina ih ima jedno ili dvoje djece, marljivi su i štedljivi. Većina porodica ima kućne ljubimce, uglavnom mačku ili psa. Vikendima obično putuju u posjetu rodbini ili prijateljima.

Blue lake + old town = HEAVEN ❤️ #luzern #switzerland #lakeluzern #AFS #AFSswitzerland #

A photo posted by Erini Junita Sari (@erini_junita) on

#interculturaldialogue #afs #afseffect #volunteering #afsexchange #afsswitzerland #chapterwinterthur

A photo posted by Lucia Bonazzi (@lucia_bonazzi) on

Škola

Švicarski učenici su motivisani i disciplinovani kada je riječ o školskim obavezama, posebno zato što je obrazovni sistem veoma kompetitivan. Najvjerovatnije ćeš pohađati gimnaziju-srednju školu koja priprema učenike za univerzitet. Školski dan obično traje od 8:00 do 18:00 h, dok se srijedom nastava završava oko podneva. Sedam je obaveznih predmeta i to jedan od službenih jezika, strani jezik, matematika, prirodne nauke, društvene nauke, umjetnost i/ili muzika.

Jezik

Sa četiri službena jezika (njemački, francuski, italijanski i retroromaski), Švicarska je idealno mjesto za međunarodno obrazovanje.

Švicarski dijalekt njemačkog jezika se govori u njemačkom govornom području Švicarske. Francuski jezik govori se u zapadnom dijelu zemlje, a italijanski na jugu. Retroromanski jezik potiče od latinskog jezika i još uvijek se govori na izolovanim alpskim visoravnima. Bez obzira na to u kojem dijelu zemlje ćeš da budeš smješten, moraćeš imati barem B1 nivo znanja njemačkog, francuskog ili italijanskog jezika prije početka programa. Prvih sedmica nakon dolaska u Švajcarsku imaćeš priliku da pohađaš intenzivni kurs jezika, a AFS u Švicarskoj će ti pružiti da jezik učiš i online preko platforme Rosetta Stone.

gömer go wandere ☀️? #EinMikaBesser #AFSSwitzerland

A photo posted by Mika (@meecarlao) on

Hrana

Švicarska kuhinja je mješavina francuske i njemačke alpske kuhinje i njome dominiraju zdravi obroci. Jedan on najpoznatijih obroka je ‘fondue’, tj. smjesa otopljenih sireva (Emmenthaler i Gruyèrecheese) i bijelog vina koja se jede sa kockicama hljeba. ‘Rosti’ (hrskavi, prženi, izribani krompir) je švicarsko-njemačko nacionalno jelo. Švicarska čokolada svjetski je poznata i omiljena od svih.

Dostupni programi u ovoj zemlji