Ako voliš muziku, ples i fado, Portugal je odličan izbor za odlazak na razmjenu. Od kozmopolitskog Lisabona do divnih plaža, Portugal nudi ponešto za svakoga. Istraži drevne katedrale i zamke, krševite planine, riblje markete na otvorenom ili folk festivale.

Fudbal, surfanje, plesni klubovi, sajmovi i festivali čine da vikendi budu uistinu zabavni za mlade u Portugalu.

Ljudi i zajednica

AFS učenici su smješteni u urbanim ili prigradskim naseljima u Portugalu. Očekuj da ćeš imati dosta slobode, ali i odgovornosti, poput pospremanja iza sebe ili pomaganja u domaćinstvu. Portugalske porodice uživaju u zajedničkim putovanjima vikendom, na vikendici ili plaži. Hrana je veoma bitan dio života u Portugalu, a zajednički obroci predstavalju priliku za duge porodične razgovore.

A photo posted by @virgoncviri1 on

A photo posted by Bianca?? (@biancaorlandoo) on

Škola

Pohađat ćeš javnu srednju školu sa drugim učenicima tvoje starosti u kojoj možeš izabrati da li ćeš se fokusirati na prirodne nauke i tehnologiju, društveno-ekonomske nauke, društveno-humanističke nauke, jezike i literaturu ili vizuelnu umjetnost. Portugalske škole su veoma zahtjevne i imaju duge školske dane, ali su također i odlično mjesto za upoznavanje novih ljudi, sklapanje prijateljstava, kao i učenje portugalskog jezika, historije i kulture.

Jezik

Službeni jezik je portugalski jezik. AFS će ti dati priručnik i audio materijal kako bi što brže naučio jezik. Domaćin škole obično organizuju individualne ili grupne časove portugalskog jezika za učenike goste.


A photo posted by Raya Mwanuka (@rayaaam) on

Hrana

Morska hrana je veoma popularna u Portugalu, a pored nje, zastupljeni su i meso, hljeb, sir, svježe voće i povrće. Svinjetina, jagnjetina, govedina, piletina i zečetina su uobičajeni izvori mesa. Imat ćeš priliku istražiti i brojne poslastičarnice sa raznovrsnim slasticama-pokušaj naučiti njihove nazive!

Dostupni programi u ovoj zemlji