Svjetski poznata po svojoj bogatoj kulturnoj historiji, festivalima i historijskim gradovima, Njemačka ima živopisne umjetničke scene i zauzima prvo mjesto kada se govori o korištenju obnovljivih izvora energije. Ova zemlja se pruža od ravnih farmerskih predjela na sjeveru do brežuljaka u centru i Alpa na jugu. Njemačka je poznata po visokom životnom standardu, preciznosti i tačnosti. Uvijek može da se pronađe neko ko diskutuje o politici, kulturi, problemima okoline ili o sportu.

Njemačka nudi aktivnu mladu kulturu i širok spektar aktivnosti koje možeš da izabereš. Njemački tinejdžeri obično radne dane posvećuju učenju, a vikende društvenim aktivnostima, sportu ili izlascima. Najpopularniji sportovi su nogomet, pješačenje i biciklizam.

Domaćin porodica

Vjerovatno ćeš živjeti u malom gradu ili u njemačkim selima. Porodični život je važan, ali Njemačka nudi mogućnost da ipak budeš nezavisan, više nego u nekim drugim zemljama. Mladi ljudi su ohrabreni da se sami brinu o svojim stvarima i poslovima. Pripremi se da učestvuješ u kućnim poslovima.

Škola

Vjerovatno ćeš pohađati gimnaziju, gdje nastava traje od 7:30 ili 8:30 ujutru do 14 ili 16 sati poslijepodne. Predavanja na času su interaktivna i očekivaće se da postavljaš pitanja i da učestvuješ u diskusijama.

????? AFS // Coming Soon // @afsprograms @afsdeutschland @afsven

A photo posted by Marcos Cappelletti (@mcappelletti_) on

#afsdeutschland ?✨

A photo posted by Natalia Ortega Gómez (@nataliaortega00) on

Jezik

Njemački jezik je zvanični jezik u Njemačkoj. Počet ćeš učenje njemačkog uz pomoć kursa Rosetta Stone prije nego što kreneš na razmjenu. Također, imat ćeš priliku da uzmeš dodatne časove jezika sa svojim lokalnim AFS odjeljenjem.

Hrana

Njemačka kuhinja je vrlo bogata, a jela se razlikuju u zavisnosti od regiona. Crveno meso ili riba služena sa krompirom, knedlama, tjesteninom ili rižom, i vegeterijanska hrana su vrlo popularni. Njemačka je poznata po svojim mnogobrojnim vrstama hljeba i kolačima kao što je Schwarzwälder Kirschtorte (Švarcvald torta sa trešnjama) i po kafi. Prije jela, tvoja domaćin porodica će reći “Guten Apetit”, čime te pozivaju da uživaš u obroku. Topli obroci se služe obično jednom dnevno. Jela se služe u tačno određeno vrijeme, i očekuje se da svi članovi porodice budu tačni i jedu zajedno.

Schwein schnitzel mit Spargel, Kartoffel und Salat #leckeressen #leckerschmecker #Naumburg

A photo posted by Sabrina Lam? (@sabrina_lsss) on

Dostupni programi u ovoj zemlji