Iskusi magiju Malezije: bogati kolaž kultura, moderne građevine uz tradicionalne tržnice začina, prašume koje kriju rijetke i ugrožene životinjske i biljne vrste. Malajska raznolikost etničkih grupa i religija se proslavlja tokom cijele godine na brojnim multikulturalnim festivalima. Upravo zbog te raznolikosti stanovništva, islamski, budistički, hinduistički, kršćanski i drugi praznici se obilježavaju širom zemlje.

Malajski tinejdžeri vole sport, posebno fudbal i badminton, filmove i razgledanje prodavnica. Dosta vremena provode učeći i često pohađaju dodatne časove. Veze između tinejdžera se ne podržavaju.

Domaćin porodica

Većina AFS učenika su smješteni u urbanim ili prigradskim naseljima u bilo kojem dijelu Malezije. Tvoja domaćin porodica može pripadati bilo kojoj od etničkih skupina, poput malajske, kineske ili indijske. Bez obzira na to u kojoj si porodici smješten/a, proširene porodice obično žive zajedno a stariji članovi porodice uživaju veliko poštovanje. Roditelji vole biti uključeni kada njihova djeca donose odluke.

Škola

Pohađat ćeš javnu školu. Nastava se u većini regija odvija od ponedjeljka do petka u periodu od 7:30 do 13:30 h, a u nekim regijama od nedjelje do četvrtka. Moći ćeš izabrati između nekoliko predmetnih područja poput prirodnih nauka, društveno-humanističkog područja, privrednih ili tehničkih nauka. Većina nastave se izvodi na malajskom jeziku, a matematika i prirodne nauke na engleskom. Učenici nose uniforme. Škola je mjesto gdje se mladima usađuju osnovne moralne vrijednosti, pa je uloga nastavnika veoma cijenjena i poštovana.

Jezik

Službeni jezik u Maleziji je bahasa melayu, a engleski jezik je obavezni drugi jezik. Osnovno znanje engleskog jezika će ti biti od pomoći. AFS će ti pružiti savjete i materijal za što brže učenje jezika.

Ah comunque sono due mesi… #afseffect @afsprograms

A photo posted by Danilo Melis (@danilomeliss) on

tropikal buah = gembiraaaaaa Maria ?????????

A photo posted by Maria Pangalos (@mariapangalos) on

Hrana

Raznolikost malajskog stanovništva proizvela je interesantnu kuhinju: začinjena malajska jela, mnoštvo različitih kineskih jela, egzotična jela sa sjevera i juga Indije, portugalska jela i brojna druga. Zapadna kuhinja je također lako dostupna, te se u Maleziji mogu naći i brojni međunarodni lanci brze hrane. Većina jela sadrži dosta začina, čilija i kokosovog mlijeka. Riba se sprema za bilo koju priliku i na različite načine. Hrana se poslužuje na stolu za cijelu porodicu. Trebalo bi da jedeš desnom rukom, a da lijevu ruku držiš ispod stola.

Dostupni programi u ovoj zemlji