Tokom boravka u Latviji, imat ćeš priliku naučiti iz prve ruke sve o staroj i jedinstvenoj kulturi Latvije, kao i o modernom načinu života Latvijaca. Uživaj u brojnim jezerima, bogatim brdima, ravnicama, rijekama i crnogoričnim šumama koji čine prelijepi pejzaž Latvije. Učestvuj u narodnim festivalima na kojima se kroz ples, pjesmu, poeziju i tradicionalnu nošnju slavi latvijska kultura.

Škola je centar društvenog života tinejdžera u Latviji. Sportske aktivnosti, poput plivanja, košarke i zimskih sportova, muzika i razne radionice zanata i drame, česta su zabava u lokalnim zajednicama. Latvija je poznata po svom horskom pjevanju i narodnim plesovima. Kada je vrijeme lijepo, mladi su obično vani, okupljaju se i druže sa prijateljima, a često odlaze i na zabave, u kino ili lokalne kafiće.

Domaćin porodica

Možeš biti smješten(a) bilo gdje u Latviji i to kako u porodici koja govori latvijski, tako i u porodici koja govori ruski. U svakom slučaju, imat ćeš bezbroj prilika da naučiš oba jezika. Porodice često posjećuju vikendice na selu, posebno tokom praznika. Različite generacije obično žive zajedno u istom domaćinstvu.

tautas tērpa.

A photo posted by เจนเจน่า. (@jenjeina) on

Škola

Školska godina traje od septembra do maja, a nastava se odvija od ponedjeljka do petka, u periodu od 8:00 do 15:00 h. Javne škole su ili na ruskom ili na latvijskom jeziku. Bit ćeš smješten(a) u jednu od njih, zavisno od tvoje domaćin porodice. Neki od osnovnih predmeta su latvijski jezik i književnost, historija i matematika. Pored njih ćeš izabrati neke od brojnih izbornih predmeta.

laivu brauciens pa Lielupi #afseffect #afsmil #afslativa #afsvlaanderen

A photo posted by Fried'l (@friedloeyenmaex) on

Jezik

Jezik Latvije je latvijski koji pripada baltičkom ogranku indo-evropske jezičke porodice. U Latviji živi velika ruska zajednica pa je zbog toga i ruski jezik rasprostranjen. Latvijski tinejdžeri rado uče engleski jezik tako da će ti moći pomoći da naučiš latvijski. Osnovno znanje engleskog jezika će ti biti od pomoći. AFS će te također podržati u učenju jezika tako što će ti dati potrebni materijal i organizovati časove jezika.

Hrana

Obroci su vrijeme za porodicu pa se potrudi da budeš kući za vrijeme večere. Latvijska kuhinja se razlikuje od regije do regije, praznika i godišnjih doba, a često predstavlja različite tradicije ili uvjerenja. Meso i krompir su osnova ishrane, zajedno sa pecivima, dimljenom ribom, mliječnim proizvodima, jajima i žitaricama. Supe i kobasice su također popularne. Tokom ljeta i jeseni se prave razne pite sa bobičastim voćem.

kinda miss this corner #piyamninlatvia

A photo posted by PIYAPAT M. (@piyamn) on

Dostupni programi u ovoj zemlji