Italijanska umjetnost, muzika, kuhinja i arhitektura čine idealnu okolinu za druženje sa prijateljima i porodicom tokom večernjih šetnji ‘passeggiata’. Na veoma bogatoj historiji leži ova moderna evropska zemlja, uvijek vodeća po stilu i modi. Na svijetu najbolji sladoled ‘gelato’, bogata domaća jela, ostaci rimskog carstva, snijegom pokrivene Alpe i slikoviti obalni gradići na Jadranskom moru, razlog su više zašto Italijani uistinu žive ‘la dolce vita’.

Tinejdžeri su navikli na samostalnost, posebno u organizovanju svog vremena. Slobodno vrijeme provode družeći se sa prijateljima u kafićima, odlazeći na ples ili baveći se sportovima. Calcio – italijanska fudbalska liga, čiji su igrači osvojili brojna svjetska prvenstva – razlog je za slavlje mnogim Italijanima. Drugi sportovi u kojima Italijani uživaju su košarka, biciklizam i skijanje, mada, možete pronaći većinu sportova u Italiji.

Domaćin porodica

AFS učenici žive u manjim mjestima širom Italije, uključujući Siciliju i Sardiniju. Uobičajeno je da više generacija živi pod istim krovom, posebno na jugu zemlje. Obroci su društveni događaji koji traju i po nekoliko sati vikendima i za praznike. Razgovori mogu biti veoma strastveni i glasni, sa puno korištenja ruku i ekspresija na licu.

Škola

Učenici u Italiji pohađaju nastavu od ponedjeljka do subote u periodu od 8:30 do 13:30 h. Aktivno učešće u školskom životu će ti pomoći da lakše sklopiš prijateljstva sa školskim kolegama.

Today we had P.E. AT THE BEACH… This is the only school that I will love P.E…

A photo posted by ZACHARY BENETATOS (@zacharybenetatos) on

Jezik

Italijanski je službeni jezik, ali pored njega postoje brojni dijalekti koji se razlikuju od grada do grada. U blizini granice sa Slovenijom postoje područja u kojima se govori francuski i njemački, kao i složeni friulijanski dijalekt. AFS će ti pružiti priliku da počneš učiti jezik prije dolaska u Italiju i to preko online platforme Rosetta Stone. Kada dođeš u Italiju, tutor iz tvoje domaćin škole će nadzirati tvoj napredak, pomagati ti da se uklopiš u školsku svakodnevnicu i naučiš jezik. Lokalni volonteri će ti pružiti dodatne časove jezika tokom prva dva ili tri mjeseca tvog boravka u Italiji.

Hrana

Hrana je Italijanima izvor zadovoljstva i uživanja, posebno su dugi obroci u krugu porodice i prijatelja. Budi spreman na velike porcije hrane, jaku kafu i ukusne poslastice. Izvrsni hljeb i sirevi, pica i pasta, temelj su italijanske kuhinje, zajedno sa morskim plodovima, ribom, mesom i svježim povrćem. Široka lepeza tradicionalnih peciva i poslastica stoji ti na raspolaganju za desert. Jedna od najpoznatijih je tiramisu čiji naziv znači ‘podigni me’ zbog toga što se osjećaš sitim i zadovoljnim kad ga pojedeš.

Dostupni programi u ovoj zemlji