Skoro 200.000 jezera, saune i festivali umjetnosti čine jedinstvenu kulturu Finske. Ako voliš skijati, pješačiti ili čak jedriti i voliš ravnotežu između života u malom gradu i u većoj, modernijoj sredini, onda ćeš se lako uklopiti u život jedne od najčarobnijih država Evrope. Finci su djeluju rezervisano na početku, ali će se opustiti kada ih upoznate. Finci vole zdrav razum, bez nepotrebne zabrinutosti. Uživaj u jedinstvenom iskustvu dnevnog svjetla koje traje 24 sata ljeti, a tokom arktičke zime u danima bez imalo svjetla.

Tinejdžeri u Finskoj su veoma samostalni, vole provoditi vrijeme napolju, čak i zimi. Finska kultura uključuje i biciklizam, veslanje, skijanje, fudbal, atletiku i pesäpallo (Finski bejzbol). Tvoji prijatelji će, a i ti ako se odlučiš, u Finskoj učestvovati u zvaničnom plesu zvanom “vanhojen tanssit” koji sadrži i moderne i tradicionalne plesove.

Domaćin porodica

Porodica je veoma važna i svi dijele kućanske poslove.

Škola

Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u svijetu, tako da možeš očekivati časove koji su izazovni i privlačni. Pohađat ćeš javnu školu, gdje je godina podijeljena na 5 ili 6 perioda, od sredine avgusta do kraja maja. Finski, švedski, strani jezici, matematika, nauke, psihologija, umjetnost, muzika, istorija i geografija su predmeti koje ćeš učiti intenzivno u svakom roku. Nema potrebe da budeš previše formalan sa svojim nastavnicima, jer će ti se oni vjerovatno obraćati po imenu.

Jezik

Finski je glavni jezik u Finskoj. Švedski je također zvanični jezik, a oba se govore u dvojezičnim područjima. Poznavanje osnova engleskog jezika je korisno. AFS će ti pomoći da nađeš kurs jezika tokom prvih mjeseci ili će ti obezbijediti materijal da učiš jezik čak i prije već što odeš na razmjenu.

Hrana

U Finskoj su obroci manje formalni nego u nekim drugim državama, tako da ćeš tokom radnih dana možda nekada sam pripremiti i pojesti jelo. Tokom vikenda, porodice uglavnom večeraju zajedno i imaju određene aktivnosti. Obroci su jednostavni ali hranjivi, uključuju meso, ribu, krompir, tjesteninu, hljeb i mliječne proizvode. Kafa je omiljeno piće, čak i među mladima, često u kombinaciji sa slatkim pšeničnim hljebom zvanim pulla.

Mustikka pie ?? #finland

A photo posted by maddalena sandu (@maddalenasandu) on

Dostupni programi u ovoj zemlji