Filipini su treća po veličini zemlja u kojoj se govori engleski jezik. Njena bogata historija je spoj azijskog, evropskog i američkog utjecaja. Mnogi Filipinci prosljavljaju tradicionalne praznike poznate kao ‘barrio fiestas’ tokom kojih obilježavaju dane svojih svetaca zaštitnika.

Tinejdžeri u Filipinima pohađaju škole plesa, igraju košarku, tenis, badminton, odbojku ili voze bicikl. Često su članovi različitih omladinskih grupa u lokalnoj zajednici ili pri crkvi. Pridruživanje nekoj grupi ili klubu se očekuje od svih.

Domaćin porodica

Najvjerovatnije ćeš živjeti u urbanom području, bilo u glavnom gradu ili provinciji Filipino. Porodični život je Filipincima veoma bitan, a domaćinstva često uključuju proširenu porodicu.

lovin' school!???

A photo posted by @brittanyemmaaa on

Škola

Većina AFs učenika pohađa privatnu školu koja može biti škola samo za momke ili škola samo za djevojke. Školska godina traje od juna do marta, a nastava se odvija od ponedjeljka do petka i to u periodu od 7:00 do 17:00 h. Tipični predmeti uključuju engleski jezik, matematiku, prirodne nauke, društveno-humanističke nauke, filipinski jezik i dr. Nastava se većinom izvodi na engleskom jeziku, a učenici nose školsku uniformu. Škole nude brojne vannastavne aktivnosti poput takmičenja, izložbi, igara i radionica.

Jezik

Službeni jezici na Filipinima su engleski i filipinski jezik, ali se pored njih koristi još 120 ili 175 jezika. Iako se engleski i filipinski jezik koriste u školi i svakodnevnom životu, mnogi Filipinci koji žive van urbanog područja ne govore dobro engleski jezik. Osnovno poznavanje engleskog jezika će ti biti od pomoći. Učestvovat ćeš u časovima jezika koje će organizovati AFS, a lokalni volonteri će ti možda pomoći da organizuješ nezavisne časove jezika tokom prvih mjeseci tvog boravka u Filipinima.

Hrana

Filipinska kuhinja je jedna od najbogatijih kuhinja na svijetu u kojoj se prepliću utjecaji malajske, španske, meksičke, arapske, kineske, američke, indijske i japanske hrane. Različite regije i otoci također imaju svoja posebna jela i proizvode. Osnovu ishrane čini riža koja se obično služi uz svaki obrok. Jela se kreću od nekih jednostavnih poput pržene zasoljene ribe i riže, do nešto komplikovanijih poput paelje koja se sastoji od riže, graha, mesa, puževa i začina. Iako Filipinci vole začinjenu hranu, njihova kuhinja ipak nije ‘ljuta’ kao kuhinja njihovih susjeda.

Dostupni programi u ovoj zemlji