Započnite svoje iskustvo razmjene u “kolijevci civilizacije” gdje možete vidjeti posljednje ostatke čuda antičkog svijeta – Piramide u Gizi i hodati obalama najduže rijeke na svijetu – čarobnog Nila. Ova rijeka dijeli negostoljubivu, ali ipak prelijepu pustinju. Istražite Kuću opere u Kairu, Biblioteku u Aleksandriji ili otiđite u kupovinu u lokalnim bazarima. Egipat je jedinstveni miks drevne i moderne teksture pomiješane zajedno u jedinstven mozaik.

Egipatski tinejdžeri se sastaju u kafićima, sportskim klubovima, u kinu ili u šoping centrima. Iako je druženje u školama i univerzitetima prihvatljivo, nije veoma često za mlade djevojke i muškarce da izlaze sami. Grupne aktivnosti predstavljaju normu.

#100happydays #day34 #egypt #cairo #cairotower #afs #afsusa #afsegypt

A photo posted by Alexa Stitt (@lexi_marie360) on

Domaćin porodica

Život u Egiptu se uglavnom vrti oko šire porodice, religijskih događaja i aktivnosti. Možete biti smješteni u cijelom Egiptu, najčešće u urbanim i prigradskim dijelovima gradova kao što su Aleksandrija, Kairo, El Fayoum, El Menya, Giza, Ismailia, Port Said i Tanta. Ako ste u urbanom dijelu, možete očekivati da živite u stanu, dok ljudi u ruralnom dijelu uglavnom žive sa širom porodicom u velikim kućama. Šale su uobičajeni način za socijalizaciju, tako da, pridružite se zabavi.

Škola

Vjerovatno ćeš pohađati regularnu egipatsku srednju školu, iako neki studenti pohađaju međunarodne američke škole. Školska godina traje od septembra do maja, sa dvonedjeljnim raspustom u januaru. Školska sedmica traje od nedjelje do četvrtka. Većina učenika nosi uniforme. Neki časovi mogu biti na engleskom, a ostali su na arapskom i, u zavisnosti od škole, možeš da biraš neke od predmeta.

Ugh school #afseffect #afsegypt #afsvlaanderen

A photo posted by Tuur Defever (@tuurdefever) on

A selfie with the selfie master at the ICL & OD Collaboration Retreat #AFSEffect #AFSIndia #AFSEgypt #GizaPyramids

A photo posted by Najmuzzaman Mohammad (@mnajmuzzaman) on

Jezik

Zvanični jezik u Egiptu je arapski, sa mnogo različitih regionalnih dijalekata po cijeloj državi. Engleski je također uobičajan i uči se u školama od prvog razreda. Dobro znanje engleskog jezika će ti pomoći da se prilagodiš i uživaš u programu. AFS će ti također pomoći da pronađeš kurs arapskog, a tvoja škola će možda imati časove s arapskim kao drugim stranim jezikom.

Hrana

Egipatska hrana je tipično bogata mahunama, hljebom, rižom, povrćem i voćem. Ručak je najznačajniji dnevni obrok, praćen posljepodnevnim odmorom. Falafeli (pržene kugle mahuna) i košari (jelo sa rižom i lećom) se mogu kupiti u uličnim prodavnicama u cijelom Egiptu.

An Egyptian lunch at the ICL & OD Collaboration Retreat #AFSEffect #AFSIndia #AFSEgypt

A photo posted by Najmuzzaman Mohammad (@mnajmuzzaman) on

Dostupni programi u ovoj zemlji