Poznat po svojim prašumama, plažama i živahnim gradskim životom, Brazil uključuje starosjedioce, Portugalce, Evropljane kao i mnoge druge etničke skupine. Brazil je dom karnevalu, svjetski poznatom slavlju, kao i brojne druge lokalne festivale, ulične parade i unikatnu muzičku scenu.

Tinejdžeri u Brazilu se druže tako što se posjećuju prijatelje kod njihovih kuća vikendima, ali i u kafićima i gradskim tržnicama. Postoji mnogo nacionalnih okupljanja kojima možeš prisustvovati tokom godine, kao npr. svjetski poznati Karneval u Rio de Janeiru. Tinejdžeri često pohađaju kurseve jezika poslije škole u privatnim institucijama, ili uče o muzici, umjetnosti ili plesu. Škole rijetko nude vannastavne aktivnosti, međutim postoji mnogo lokalnih organizacija koje će ti omogućiti da volontiraš, učiš o zajednici i da upoznaš nove prijatelje. Sport, pogotovo fudbal, je jako popularan među djevojkama i momcima.

Seis meses no Brasil. ❤ Sei mesi in Brasile. ❤ #UnaLucanaInBrasile #Brasil #AFS #Intercultura #AFSBrasil

A photo posted by Virginia D'Apolito (@ciccibuu) on

Ljudi

Ljudi u Brazilu su jako otvoreni i odani.

Domaćin porodica i zajednica

Domaćin porodice su locirane u svim dijelovima Brazila, pogotovo u ubranim djelovima države. Roditelje se ponašaju zaštitnički prema svojom djecom, pogotovo prema djevojkama. Trebaš uvijek obavijestiti svoje domaćin roditelje o svojim odlukama. Možeš očekivati da ćeš biti aktivno uključen u svakodnevno pospremanje kuće.

Škola

Pohađat ćete privatnu ili javnu srednju školu. Nastava se odvija po smjenama, od 7 sati ujutru do podne, ili od 13 sati do 18 sati poslijepodne. Postoji 10 osnovnih predmeta koje svi učenici moraju da pohađaju, kao i izborne predmeti kao što su likovna umjetnost i kuhanje. Nošenje uniforme nije zahtjevano od strane svih škola, ali u slučaju da jeste, najčešće se uniforme sastoje od farmerki i školske majice.

Jezik

Portuglaski je zvanični jezik Brazila, mada se engleski jezik također govori od strane velikog broja stanovništva. Osnovno poznavanje engleskog jezika je preporučljivo. Prisustvovat ćeš kursu jezika koji nudi AFS u Brazil, a volonteri tvom lokalnom odjeljenju mogu da organizuju pojedinačne kurseve jezike na početku programa.

❤️

A photo posted by Martina Denti (@martinadenti_) on

Hrana

U Brazilu, zajednički ručak je veoma bitan za cijelu porodicu. Doručak uključuje lakšu hranu, dok su ručak i večera namijenjeni za veće porcije hrane. Brazilska hrana često uključuje dosta roštiljskog mesa, piletine, bijele riže, graha i farofaofarinha. Jela su često servirana sa carne (govedina) i zelenom salatom sa paradajzom. Razne voćke i povrće su dostupni u toku cijele godine.

Dostupni programi u ovoj zemlji