Austrija je zemlja raznolikih mogućnosti, od historijskih gradova kao što je Beč pa sve do predivnih pogleda sa Alpa. Austrijanci su poznati po udobnosti, njihov karakterističan način da uživaju u životu, umjetnosti, jakoj kafi i sportu. Austrijanci komuniciraju pretežno direktno i kroz razgovore raspravljaju aktuelne teme i probleme društva i okoline. Zdrav način života, muzika i ljudi koji uživaju da prisustvuju koncertima ili izvođenju muzike, kao i duge šetnje – su popularni u Austriji kao zabavne aktivnosti. Kroz historiju, Austrija je uvijek igrala važnu ulogu u centru Evrope: bila je graditelj mostova, mjesto sastanka i destinacija za kulturnu razmjenu.

Tinejdžeri u Austriji uživaju da provode vrijeme zajedno u kući, kafićima, kinima, diskotekama ili da učestvuju u društvenim aktivnostima. Fudbal, biciklizam i alpsko skijanje su daleko najpopularniji sportovi u cijeloj zemlji.

A mother-daughter shot from #Chile! #exchangestudent #hostmom #studyabroad #AFS #afsaustria #afsösterreich #afschile

A photo posted by AFS Steiermark ?? (@afssteiermark) on

Domaćin porodica i zajednica

Većina porodica živi u predgrađima. Vrijeme za jelo je porodično vrijeme i vrijeme u kojem članovi porodice ćaskaju o svakodnevnim stvarima.

Škola

Najvjerovatnije ćeš ići u tradicionalnu javnu srednju školu, koja priprema učenike za visokoškolsko obrazovanje. Nastava obično traje od osam ujutru do dva poslijepodne, međutim, može se desiti da će se nastava odvijati i do pet časova poslijepodne nekim danima. Časovi subotom ujutru su obično isplanirani. Imaćeš od 6-8 časova dnevno, u zavisnosti od toga kakav si raspored časova sebi izabrao/la.

#afseffect #tagtaeglich #afsrussia

A photo posted by AFS Austria (@afs_austria) on

Hrana

Austrijanci vole bogatu kuhinju, tako da ćeš vjerovatno imati tu čast da uživaš u ukusnoj hrani. Obroci se obično sastoje od supe, mesa (najčešće svinjetina) sa krompirom, salatom, povrćem i desertom. Ostala jela se uglavnom sastoje od kobasica, sendviča, kolača (kao što je štrudla) ili dezerta (kao što je klasična zahertorta, ili čokoladna torta sa džemom i šlagom), jaja, različite vrste sira i jabuke.

Dostupni programi u ovoj zemlji