Edvin iz Goražda, učesnik AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučio je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Njemačke, gdje je pohađao školu i živio u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njegovo iskustvo.

Po dolasku na razmjenu, slijetanjem na aerodrom u Frankfurtu počelo je moje veliko iskustvo. Poslije kratkog odmora na aerodromu bili smo raspoređeni na vozove prema određenim lokacijama gdje se nalaze naši budući domovi. To su domovi koji rado isčekuju gosta, dijete koje je željno proširiti svoje vidike i upoznati kulturu države unutar i van tog doma. Po dolasku na stanicu dočekala me je moja domaćin porodica sa mnogo radosti i srdačne dobrodošlice. To je jedna od najstarijih porodica koje su ugostile učenika. Ja sam mnogo zadovoljan mojom porodicom, zbog toga što uvijek su tu i uvijek imaju vremena za mene, za razgovor o mnogim temama, također i za druženja. Biti ću iskren i reći da je po dolasku ovdje bilo veoma teško: jezik,društvo,novo okruženje, ali svaki početak je težak tako i ovaj. Vremenom je postajalo lakše i lakše. Ono što mi je bio cilj i što sam ostvario jeste učenje jezika domaćin zemlje. Jezik je jedan od najbitnijih segmenata svake kulture koji se vrlo brzo uči. Mnogo vremena provodim sa svojim domaćin roditeljima. Do sada sam sa njima obišao mnoge gradove i upoznao mnoge ljude te način njihovog življena i shvatanja drugih kultura i religija. Ovdje treniram rukomet, koji je moj omiljeni sport. Također još idem sa domaćin ocem na stoni tenis. Ono što sam vremenom osjeti na razmjeni jeste da sam postao dio svoje domaćin porodice, što je jedan predivan osjećaj. Ono što još mogu reći jeste da sam oduševljen ovom razmjenom, te da.mi je žao što traje samo tri mjeseca. Ali isto tako znam da me u mojoj voljenoj Bosni očekuje moja porodica,drugovi i moj grad. Također, rado ću doći ponovo u ovu državu, u ovaj grad te posjetiti svoju domaćin porodicu koji su mnogo ljubazni prema meni i koji mi pružaju mnogo pažnje i ljubavi.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Njemačkoj i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika.