Gaja iz Sarajeva, učesnica AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Španije, gdje je pohađala školu i živjela u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

Započela sam svoju razmjenu sa mnogo ciljeva i želja, od kojih su se neke ispunile, a neke nisu. Prvi mi je cilj bio naučiti pričati španski jezik tečno međutim, ponosna sam na sebe jer danas mogu dosta toga da razumijem i da komuniciram sa drugima. Nadala sam se domaćin porodici koja će me primiti kao člana porodice ta tri mjeseca, i to sam i dobila! Smještena sam u Valladolid, što se nalazi 200km od glavnog grada Madrida zajedno sa svojim domaćin roditeljima koji nisu govorili engleski jezik, sa domaćin bratom i domaćin sestrom. Najviše sam voljela provoditi vrijeme sa njima i zajedno sa njima učiti španski jezik! Školu pohađam sa svojim domaćin bratom i upoznao me sa velikim brojem ljudi! Škola je mnogo drugačija nego u Sarajevu i trudim se da razumijem svo gradivo! Volim svoj grad, svoju porodicu i hranu! Hrana je odlična, najdraže mi je jelo paella. Ovo me je iskustvo učinilo jačom i svjesnijom. Naučila sam šta znači biti zahvalan i sretan i drago mi je da sam imala priliku da doživim ovu životnu avanturu!

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Španiji i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika