Ana iz Banjaluke učestvovala je u AFS programu interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2014/15. godini. U nastavku možete pročitati njeno iskustvo sa tromjesečne razmjene.

Moje iskustvo razmjene počelo je prije dvije godine. Od onog trenutka kada sam se prijavila za razmjenu pa sve do sada upoznala sam mnogo divnih ljudi. Svi mi smo imali isti cilj, a to je da doživimo nešto novo, novi život, daleko od naše porodice i prijatelja.

Ja  sam bila učesnica tromjesečnog programa razmjene u Austriji, ustvari Italiji. Pitate se sigurno kako to mislim „ustvari Italiji“, objasniću vam. Moja razmjena je organizovana od strane AFS-a Austrije, ali sam teritorijalno pripadala Italiji. Moja domaćin porodica smještena je u Italiji na samoj granici sa Austrijom, mala pokrajina Bozen.

Kada sam saznala da idem tamo nisam ni znala da postoji ta regija, što je moju razmjenu učinilo jos interesantnijom. Priroda koja me je okruživala bila je nesto potpuno drugačije od mog doma. Bila sam okružena planinama i nisam se mogla prestati diviti ljepotama te prirode.  Moja domaćin porodica je bila predivna. Odnosili su se prema meni kao da sam njihova kćerka. Možda će vam to sada zvučati čudno, ali jeste tako. Za tri mjeseca nisam doživjela niti jednu neugodnost od strane porodice. Za ta tri mjeseca stvorila sam potpuno novi život, život daleko od BiH, daleko od porodice i prijatelja. Mnogi koji kažu da su tri mjeseca puno i da nikada ne bi otišli, varaju se. To je nešto što se može desiti samo jednom u životu.

Svaki dan razmjene donosi jedno novo iskustvo, od upoznavanja ljudi iz cijelog svijeta do shvatanja kakav si ustvari. I kako se nosiš sa teškim i lakim situacijama. Sada kada pričam o tome zvuči kao san, ali nije to su bila tri predivna mjeseca.