U avgustu 2015. godine je održan Ljetni volonterski samit (Volunteer Summer Summit – VSS), najveći događaj za volontere u AFS mreži, koji je okupio preko 250 volontera iz 31 zemlje. VSS se u organizaciji Evropske federacije za interkulturalno učenje (European Federation for Intercultural Learning – EFIL) i uz podršku Vijeća Evrope održava svake godine u nekoj od evropskih zemalja. Prošle godine je VSS održan u Nacionalnom parku Sutjeska u BiH. Domaćin ovogodišnjeg Samita je bila AFS organizacija u Njemačkoj koja je za nas odabrala predivnu lokaciju. Blossin–mjesto pokraj Berlina sa nevjerovatnom prirodom i jezerom pokraj kojeg je bio smješten hotel je oduševio sve volontere. Tema Samita je bila “Aktivno građanstvo”, a neki od ciljeva su bili: međusobno upoznavanje volontera i ostvarivanje saradnji, razmjenjivanje ideja i praksi između različitih zemalja, predstavljanje novih projekata i metoda rada u mreži, interakcija sa stanovništvom i davanje dopirnosa kroz duštveno odgovorni projekat i naravno, druženje volontera. AFS BiH su predstavljale četiri volonterke: Nikolina Sladojević iz Banjaluke, Amina Kevelj i Jelena Marković iz Tuzle i Nadina Muslić iz Sarajeva. Za tri od njih je ovo bilo prvo učešće u Samitu. U nastavku slijede njhova iskustva.

Ovogodišnji VSS u Berlinu je bilo moje prvo učešće na jednom od samita unutar AFS organizacije. Iskustvo koje sam stekla tokom samo pet dana je nenadmašivo. Privilegija je bila imati mogućnost biti na istom mjestu sa 250 ljudi iz 31 evropske zemlje i Gane.  Družiti se sa njima, dijeliti svoja dotadašnja iskustva i zajedno u grupama učiti o mnogim novim stvarima, razmjenjivati mišljenja, upoznavati različite kulture i vrijednosti te imati priliku prezentovati svoju zemlju na ovako velikom događaju, samo su neke od mnoštva stvari koje smo uspjeli realizovati tokom jednog veoma kratkog vremenskog perioda. Radionice na kojima sam ja učestvovala  su bile “ACTIVE – tools for active Citizenship”, “Green Glass Door”, te “EFIL Advocacy and Participation”, pomogle su mi da shvatim koliki je značaj interkulturalnog učenja i AFS-a unutar evropskih, ali i svjetskih organizacija, te koliko samo djelovanje nas volontera može doprinijeti njihovom razvoju. Prijateljstva i kontakti koje sam stekla tokom ovog druženja nastavljaju se i nakon završetka VSS-a, te daju motivaciju za dalji rad na poboljšanju volonterizma kao i same organizacije. Ovo je defintivno bilo jedno od najljepših iskustava nakon iskustva razmjene i željno iščekujem prijave za naredni VSS!

Jelena Marković, Lokalno odjeljenje u Tuzli

U avgustu 2015. godine sam bila dio tima koji je predstavljao našu organizaciju i državu na VSS-u. Tema ovogodišnjeg samita je bila aktivno građanstvo, a održan je u Blossinu, prekrasnom mjestu pokraj Berlina. Dopalo mi se što smo prije Samita imali priliku online odabrati radionice na kojima želimo učestvovati. Ja sam učestvovala u radionicama „Kako kreirati savršeno lokalno odjeljenje?“ i „Napravimo promotivni video!“. Pored radnog dijela Samita, organizatori su imali nevjerovatnu ponudu slobodnih aktivnosti poput odbojke na pijesku, kajakarenja, oslikavanja torbi, joge, meditacije, planinaranje i drugih. Svaku večer smo imali i različit zabavni program. Prije dolaska na VSS sam čula puno toga o AFS bazaru koji me je doista oduševio. Momenat koji mi je ostao u sjećanju je društveno odgovoran projekat. Tu sam bila dio grupe koja je posjetila izbjeglice koje su smještene u privremenom izbjegličkom centru u Berlinu. Prije obilaska centra, imali smo diskusiju i upoznavanje sa različitim pravnim aktima i pravima izbjeglica. Nakon toga smo se upoznali sa ljudima iz Sirije, Iraka, Ukrajine, Kosova i Albanije. Prilika da razgovaramo sa njima i čujemo njhove priče, igramo se sa djecom i bar na dan se zamislimo nad njihovim sudbinama je ostavila veliki dojam ne samo na mene, već i na sve volontere koji si bili dio ovog projekta. Već se radujem narednom VSS-u u Veneciji i toplo preporučujem svim volonterima da se prijave za učešće na najvećem volonterskom događaju u AFS mreži. Pokajati se sigurno nećete!

Nadina Muslić, Lokalno odjeljenje u Sarajevu

Ovogodišnji volonterski samit je bio moje prvo iskustvo sa AFS-om nakon same razmjene.  Protekao je u znaku predivnih novih poznanstva iz raznih dijelova Evrope (pa čak i Afrike!). Bili smo smješteni u hotelu u Blossinu, pokraj Berlina. Priroda je bila nevjerovatna i najbolje od svega je da smo tu bili samo mi – AFS-eri. Tema ovogodišnjeg VSS-a bila je “Aktivno građanstvo”. Od svih radionica na kojima sam učestvovala kreiranje videa na temu aktivnog građanstva i diskusije u manjim grupama su mi bili omiljeni dio Samita. Slobodne aktivnosti poput sportova u vodi, odbojke na pijesku ili joge su upotpunile ugođaj. Jedva čekam narednu godinu!

Amina Kevelj, Lokalno odjeljenje u Tuzli