U Sarajevu se trenutno održava veliki godišnji AFS trening za volontere u kojem učestvuju potencijalni AFS volonteri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Učesnici pričaju o interkulturalnom učenju, mogućnostima za volontiranje i prilikama koje se pružaju za volontere AFS-a.

Nakon međusobnog upoznavanja tokom prvog dana, budući volonteri su upoznati sa historijom AFS-a i UG Interkulturni susreti u BiH. U večernjim satima učesnici su zajedno večerali u jednom od sarajevskih restorana što je bila prilika da razmjene svoja iskustva i prve dojmove sa treninga.

Radionice su nastavljene u jutarnjim satima subote. Kroz predavanja i praktične zadatke učesnici su imali priliku da saznaju više o programima koje provodi UG ISU BIH. Praktični zadaci su rađeni u tri radne grupe: sending, hosting i PR, gdje su saznali više o toku programa razmjene, izboru učesnika, orijentacionim aktivnostima, interkulturalnom učenju, programu ugošćavanja učenika u BiH, intervjuima sa domaćin porodicama i učesnicima, promotivnim aktivnostima i drugim aktivnostima koje Udruženje provodi u toku godine.

U toku je treći dan treninga na kojem će biti više riječi o prilikama za putovanja i sticanje novih znanja koje se pružaju AFS volonterima. Neki od učesnika su podijelili svoje utiske s nama. Amela (16 godina) iz Breze koja po prvi put učestvuje u nekoj AFS aktivnosti rekla je da joj je izuzetno drago što prisustvuje treningu. Izrazila je želju da postane volonter Udruženja i da učestvuje u promociji AFS programa u svojoj lokalnoj zajednici. Jedan od starijih učesnika treninga, Amel (24 godine) iz Sarajeva rekao je da mu je drago što mu je pružena prilika da učestvuje na ovom treningu. Raduje se budućim aktivnostima u kojima će rado učestvovati.

Nakon završetka treninga svi učesnici će dobiti certifikat kojim se potvrđuje učešće u ovoj AFS aktivnosti, a zainteresovani volonteri će moći popunit prijave za volontiranje i odmah se uključiti u rad njihovih lokalnih odjeljenja.

Pišu: A. Imamović, I. Ikić, A. Babačić, M. Čičić, D. Čampara, N. Mijović i A. Nevaljalović (učesnici treninga)

Fotografije: AFS volonteri