Prve dane proljeća u Udruženju građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini“ (UG ISU BIH), kao i prethodnih godina, obilježilo je okupljanje članova Skupštine Udruženja kako bi se analizirali uspjesi i izazovi iz prijethodne godine, te planirali i postavili ciljevi za tekuću godinu.

Šesta redovna sjednica Skupštine je održana u subotu, 28.03.2015. godine u prostorijama Udruženja u Sarajevu. Od sedamnaest članova Skupštine koje je članstvo Udruženja prošle godine izabralo na mandat od četiri godine, u radu sjednice je učestvovalo njih dvanaest, a prisutni su bili i volonteri i osoblje ureda.

Sjednicu Skupštine je u 11h otvorio Haris Buljubašić, predsjednik Skupštine, nakon čega je Mila Majstorović, predsjednica Udruženja, prezentovala izvještaj o radu Udruženja u 2014. godini. Posebno je istaknut napredak AFS programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca. 14. generacija učesnika AFS programa razmjene iz BiH, koja će u inostranstvo otići krajem ovog ljeta, broji 35 učenika, dok se očekuje oko 15 AFS učenika gostiju koji će tri ili deset mjeseci provesti u BiH, čime je ostvaren cilj iz Razvojnog plana 2014-2015.

Konstatovano je i da je ostvaren cilj razvoja saradnje i poboljšanja vidljivosti unutar AFS i EFIL mreža. Naime, u julu prošle godine je uspješno održano sedmo izdanje Ljetnog volonterskog samita koje je u zajedničkoj organizaciji Evropske federacije za interkulturalno učenje iz Brisela (EFIL) i UG ISU BIH, okupilo 200 AFS volontera iz Evrope i šire u Sutjesci. Osim već navedenog cilja, Samit je doprinio i ostvarivanju cilja jačanja mreže obučenih volontera, jer su brojni volonteri UG ISU BIH učestvovali kako u pripremnom timu i timu za podršku, tako i u interesantnim radionicama i treninzima. Saradnja sa evropskom i globalnom AFS mrežom je nadalje pospješena tokom AFS svjetskog kongresa i proslave stogodišnjice postojanja AFS-a u Parizu, u novembru 2014. godine, gdje je član Upravnog odbora, Milan Kusmuk, uspostavio partnerstvo sa AFS organizacijom u Japanu i drugima.
(Izvještaj o radu Udruženja u 2014. godini će uskoro biti dostupan na web-stranici OVDJE.)

U drugoj polovini sjednice su članovi razmatrali i predlagali konkretne ciljeve za 2015. godinu u skladu sa Razvojnim planom 2014-2015. usvojenim prošle godine. Prijedlozi su upućeni rukovodstvu Udruženja koje će u narednih sedam dana sačiniti Poslovni plan Udruženja za 2015. godinu i dostaviti ga Skupštini na usvajanje.

Na kraju sjednice, članovi Skupštine su glasali za usvajanje odluke o razrješenju predsjednika Upravnog odbora, Aljoše Preradovića i još dva člana Upravnog odbora i to Neire Milavice i Branke Kolar-Mijatović, koji su iz razloga lične prirode svoje ostavke podnijeli tokom prošle godine. Potom je pristupljeno glasanju i popunjavanju upražnjenih mjesta u Odboru. Za predsjednika Upravnog odbora je jednoglasno imenovan Milan Kusmuk iz Istočnog Sarajeva, koji funkciju člana Upravnog odbora obnaša od marta 2014. godine. Za nova tri člana Upravnog odbora su također jednoglasno imenovani Edin Fazlović iz Tuzle, Kenan Hadžić iz Sarajeva i Sara Pandžić iz Istočnog Sarajeva. Njih četvero uz petog člana Upravnog odbora, Andreja Rosića iz Banjaluke, zajedno će sa predsjednicom Udruženja voditi Udruženje u narednih godinu dana, tj. do Sedme redovne sjednice Skupštine zakazane za mart 2016. godine, kada im istječe mandat.

Sjednica skupštine je zaključena u 17 h nakon čega su članovi nastavili zajedničko druženje u Sarajevu.

U nedjelju, 29.03.2015. godine je u Sarajevu održan i prvi redovni sastanak novog sastava Upravnog odbora u kom je pored pet članova Odbora, učestvovala i gošća, Inge Menke iz EFIL-a. Pored razmatranja prijedloga iznesenih tokom sjednice Skupštine, a posebno prijedloga vezanih za Poslovni plan Udruženja za 2015. godinu, tokom sastanka je izvršen i izbor potpredsjednika Upravnog odbora—tu funkciju će u narednih godinu dana obnašati Andrej Rosić. Također, utvrđeno je da će se naredni redovni sastanak Upravnog odbora održati maju ove godine.

Napisala: Mirela Hrnjić, članica Skupštine