AFS organizacija u BiH, UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini (AFS BIH), domaćin je ovogodišnjeg Volonterskog ljetnog samita (VSS-Volunteer Summer Sumit 2014) kog od 2008. godine organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje (EFIL), kao krovna organizacija AFS organizacija u Evropi, okupljajući svake godine više od 200 AFS volontera iz cijele Evrope i šire, kako bi razmijenili znanje i ideje, usavršili vještine i stekli nove, te razvili duh međunarodnog jedinstva.

Nakon 6 uspješno održanih samita u Francuskoj, Turskoj, Mađarskoj, Portugalu, Latviji i Danskoj, red je došao na Bosnu i Hercegovinu da ovog ljeta bude u centru dešavanja u AFS mreži.

VSS će se održati u Nacionalnom parku Sutjeska od 21. do 26. jula i to prvenstveno zahvaljujući pripremnom timu kog čine Inga Menke i Frederik Jensen iz EFIL-a, Inge-Jelena Kroker i Mila Majstorović iz AFS BIH, Egill Thorarinsson i Marín Björt Valtýsdóttir iz AFS Islanda, Yannick De Schaepmeester iz AFS Belgije Flandrije, te Gert Lucas iz AFS Njemačke.

Sredinom januara su se sastali u NP Sutjeska kako bi se upoznali i odpočeli šestomjesečnu pripremu samita. Donosimo vam Frederikov post o tome kako je protekao sastanak i koje su njihove prve impresije.

„Gdje se nalazim? – pitao sam se kada je oko podneva naš avion sletio na pistu u Sarajevu. Pilot je oglasio da smo bezbjedno sletjeli u Sarajevo. Bio sam uzbuđen. Iako sam želio da vjerujem pilotu, mogli smo da budemo bilo gdje na jednosatnoj udaljenosti od Zagreba s obzirom da doslovno nisam mogao da vidim ništa osim Marín koja je sjedila pored mene, čak ni motore na avionu. Bio je mrkli mrak.“

Tako Egill Thorarinsson – jedan od članova ovogodišnjeg pripremnog tima Volonterskog ljetnog samita 2014 – opisuje svoj prvi susret sa Bosnom i Hercegovinom. Imali smo mnogo poteškoća na putu za Sarajevo, većinom zbog magle zbog koje su odlagani i otkazivani letovi. Ali kada smo se napokon ugurali u kombi i počeli se voziti prema lokaciji našeg sastanka, ostavili smo maglu i kašnjenje iza nas i radovali se trodnevnoj ultimativnoj pripremi za ovogodišnji VSS.

Mjesto su izabrale dvije AFS volonterke iz Bosne i Hercegovine, Mila i Inge-Jelena, zajedno sa uredom AFS BIH. Ovog ljeta ćemo sa velikim zadovoljstvom dočekati oko 200 učesnika u Hotelu „Mladost“ koji se nalazi u srcu Nacionalnog parka Sutjeska (http://www.npsutjeska.net).

U NP Sutjeska smo proveli jedan veoma produktivan vikend, kako za VSS, tako i za sve nas, članove pripremnog tima. Ono što nas je najviše oduševilo jeste prelijepa priroda i teren koji nudi brojne mogućnosti za organizaciju aktivnosti na otvorenom. Na sastanku smo planirali VSS razmišljajući o svim divnim mogućnostima – od otvorenog prostora do uzbudljive mogućnosti plivanja u jednom od najvećih bazena u Evropi.

Također, morali smo se uvjeriti da su svi objekti hotela u zadovoljavajućem stanju. Obišli smo hotel, razgovarali sa upraviteljima o troškovima, brojali krevete, spavaće sobe i sobe za radionice, razgovarali o lokaciji za info tačku, sobu za tim i još puno toga. Naši domaćini su bili veoma gostoljubivi, te su nam pomagali kad god nam je nešto zatrebalo što veoma cijenimo, posebno s obzirom da zavisimo o njihovoj saradnji u predstojećim mjesecima!

Pored razgovora o rokovima, zadacima, sadržaju VSS biltena i gomile drugih stvari – posvetili smo se i gradnji timskog duha u našem malom, ali vrijednom pripremnom timu. Kako ćemo se u narednih pola godine sastajati i zajedno raditi putem različitih on-line medija, bilo je veoma bitno da se međusobno bolje upoznamo. Samo vrijeme će pokazati da li je priprema našeg tima bila dovoljno dobra da nas vodi kroz sljedeće mjesece rada sve do održavanja VSS od 21. do 26. jula. Moj osjećaj mi kaže da jeste!

Posljednji dan sastanka smo proveli u Sarajevu gdje smo probali i tradicionalna jela u jednom od lokalnih restorana. Neki od nas su spavali u AFS BIH uredu, a neke su ugostili AFS volonteri u svojim domovima. Ispred pripremnog tima bih se htio zahvaliti AFS BIH i volonterima na njihovoj gostoljubivosti.

Pripremni tim se zaista raduje radu na VSS-u u predstojećim mjesecima. Sljedeći put kad se Egill probudi u avionu, neće se više pitati gdje je. Umjesto toga će se nasmijati znajući da je ponovo u Bosni i Hercegovini!

Poziv za prijave za učešće u ovogodišnjem VSS – Volonterskom ljetnom samitu će biti objavljen 15. februara na web-stranici samita (http://efilsummersummit.org).

Frederik Jensen
Evropska federacija za interkulturalno učenje
Član pripremnog tima VSS 2014