Krajem ljeta, jedanaesta generacija AFS učenika iz BiH će zaploviti u iskustvo interkulturalnog učenja! Dvadeset i četiri učenika iz dvanaest mjesta u BiH provest će 3 ili 10 mjeseci u jednoj od jedanaest evropskih zemalja kao učesnici AFS programa razmjene srednjoškolaca. Donosimo vam utiske Aleksandre Marković, volonterke i sending koordinatora pri lokalnom odjeljenju UG ISU BIH u Banjaluci koja je početkom marta organizovala AFS finalnu selekciju učesnika programa.

Uvijek nam je bilo drago vidjeti mlade ljude, pune entuzijazma i želje za upoznavanjem novih kultura i načina života u njima. Veliko nam je zadovoljstvo raditi sa njima jer svaka nova generacija učenika koja prođe kroz AFS programe razmjene donese nam nešto novo. Sa sigurnošću mogu da kažem da je ovogodišnja generacija sastavljena od zaista kvalitetnih učesnika.

Nakon uspješno održanih polufinalnih selekcija u oba lokalna odjeljenja, došao je red i na pripreme za finalne selekcije. Ovogodišnje finalne selekcije smo odlučili održati u Banjoj Luci i meni je pripalo to zadovoljstvo da ih organizujem. Nije bilo lako organizovati i uskladiti sve potrebno, ali uz veliku pomoć volontera, spremno smo dočekali i taj martovski vikend. Pored učenika, pridružila su nam se i tri volontera iz lokalnog odjeljenja Sarajevo.

Predstojeći zahtjevan, ali zanimljiv vikend smo započeli Team building i Ice breaking igricama, koje su pomogle  učesnicima da se međusobno bolje upoznaju, ali i nama volonterima, da njih upoznamo. Svaki od kandidata je tokom ova dva dana imao priliku da izrazi svoje ideje, stavove i da ih uporedi i prodiskutuje sa ostalim kandidatima. Nedjeljno jutro je započelo Talent show-om, prilikom kog su nas kandidati upoznali sa svojom kreativnom stranom: od plesa, preko sviranja, čitanja poezije pa do pjevanja. Ova dva dana su nam svima bila ispunjena intenzivnim radom, smijehom i kreativnošću. Po završetku selekcija, kandidati koji nisu iz Banja Luke, imali su priliku da sa ostalim kandidatima razgledaju grad i neke od njegovih znamenitosti.

Međutim, teži dio posla nam je tek predstojao – odabir učesnika. Kao volonter i kao sending koordinator, mogu da kažem da sam zadovoljna proteklim finalnim selekcijama i da se veoma radujem predstojećim aktivnostima, kojima ćemo još jednu generaciju učenika spremiti za jedno nezaboravno životno iskustvo.