Druga najnastanjenija zemlja u svijetu, desetine religija, jezika i etničkih grupa, oblikuju nevjerovatno raznovrsu indijsku kulturu. U državi rijeke Gang i veličanstvenih Himalaja, otkrit ćeš mješavinu tradicionalnih sarija i modernih odijela, naučiti jogu, vidjeti poredana kolica sa hranom na kojima se služi prženo povrće i riba.

Gledanje i treniranje različitih sportova, filmovi, šoping ili odlazak na plažu su najčešče aktivnosti tinejdžera. Međutim, škola je apsolutni prioritet za mlade ljude, te oni najčešće najveći dio slobodnog vremena provode učeći. Zabavljanje u Indiji nije veoma uobičajeno.

Ljudi

Poniznost, nenasilje i poštovanje prema odraslima predstavljaju univerzalne vrijednosti u Indiji. Dijeljenje i zajednica su također veoma važni – možete čak slobodno dijeliti i hranu sa svog tanjra sa drugima kao znak bliskosti. Ljudi u Indiji se najčešće više fokusiraju na potrebe grupe nego na potrebe pojedinca. Indijski način komunikacije više teži da bude indirektan, te ćete rijetko čuti nekoga da potpuno odbije neki poziv. Vegeterijanstvo je prilično popularno u Indiji.

A photo posted by Kate Gilbert (@kaaycoo) on Nov 22, 2015 at 9:15am PST

Domaćin porodica

Možeš biti ugošćen/a bilo gdje u Indiji. Bez obzira gdje si smješten/a, nekoliko generacija uglavnom živi zajedno, i odluke se najčešće donose zajedno. Indijski osjećaj zajednice znači da treba da se potrudite i provedete što je više moguće vremena kući sa ostalima, radije nego sami iza zatvorenih vrata.

Škola

Obrazovanje je prilično zahtjevno u Indiji. Najvjerovatnije ćeš pohađati jedanaesti razred u indijskoj državnoj školi (koje su poput privatnih škola svuda u svijetu). U zavisnosti od toga u kojoj ste saveznoj državi smješteni, školska godina počinje u martu (Delhi) ili u junu (Južna Indija). Izabraćete jedan od 4 smjera: inžinjerstvo, medicina, trgovina ili (slobodna) umjetnost. Učenici na razmjeni najčešće uzimaju (slobodnu) umjetnost, gdje izučavaju ekonomiju, historiju, filozofiju, psihologiju, sociologiju itd. Također, trebate isprobati neke od vannastavnih aktivnosti koje škola nudi, poput crtanja, igara, grupnih diskusija, kriketa ili košarke.

A photo posted by Kate Gilbert (@kaaycoo) on May 3, 2016 at 12:55am PDT

मुझे भारत पसंद है

A photo posted by Olivia Persson (@oliviaperss0n) on Jul 16, 2016 at 6:21am PDT

Jezik

Hindu i engleski su zvanični jezici, ali možeš očekivati da tokom razmjene govoriš samo engleski, te to treba da znaš prije početka programa. Postoje 22 različita jezika prepoznata od strane indijskog ustava, kao i dugi lokalni jezici, te dijalekti u zavisnotsi od podnevlja.

Hrana

Hrana igra veliku ulogu u indijskoj kulturi, te je, kao što možeš zamisliti, veoma raznovrsna u zavisnosti od regije. Uglavnom ljuti obroci su idealno vrijeme da se socijalizujete i budete sa svojom porodicom. Indijska kuhinja koristi mnogo povrća, pasulj, sočiva, rižu, i samo ponekad meso, tako da vegeterijanci imaju veoma raznovrstan izbor.

A photo posted by Kat Lewis (@lewis.kat) on Aug 2, 2015 at 2:09am PDT

Dostupni programi u ovoj zemlji