Čile je prijateljska zemlja i dom prelijepim i širolikim prirodnim čudima, od visokih Anda, preko kolonija pingvina u Patagoniji, do historijskog grada Santiaga. Strast za umjetnost, posebno književnost, dijele mnoge čileanske etničke grupe. Najpoznatiji čileanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Pablo Neruda, nazvao je Čile “zemljom stvorenom za pjesme”.

Tinejdžeri u Čileu vole da se druže u kućama svojih prijatelja, idu u kino, okupljaju na gradskim trgovima, idu na zabave i plešu ili samo druže u lokalnom kafiću. Također, možeš se uključiti u aktivnosti organizovane od strane svoje škole, kao što su sportske, jezičke, dramske ili naučne sekcije.

Desde su llegada hasta su partida con ustedes, los extrañaré mucho. Éxito en todo #AFS #afsfriends #afschile #weltwaers

A photo posted by Fel Hernández Poblete (@felherpob) on

Domaćin porodica i zajednica

Većina domaćin porodica u Čileu živi u (ili u blizini) urbanih područja. Čileanci teže da budu veoma porodično-fokusirani i djeca se uče da poštuju svoje roditelje. U svakom slučaju, provjeri sa svojim roditeljima prije nego napraviš planove ili doneseš odluku.

Škola

Škola počinje u martu i traje do decembra. Đaci školu pohađaju od ponedjeljka do petka, i to od 8 ujutro do 5 poslijepodne. Vjerovatno ćeš pohađati privatnu srednju školu ili privatnu subvencioniranu školu, gdje ćeš trebati nositi školsku uniformu. Tokom godine, imat ćeš 10-13 predmeta i bit ćeš u istom odjeljenju sve vrijeme.

💚💚💚💚

A photo posted by Sirinthara Seerung (@mindssqx) on

💨💨 #patagoniachilena #suiza #italia #noruega #chile #internationalfriends #afschile #afseffect

A photo posted by Emma Christina Røed (@emma.christina) on

Jezik

Zvanični jezik Čilea je španski, a neki ljudi također pričaju engleski, njemački ili mapudungu (jezik Mapuche Indijanaca). Poznavanje osnova španskog jezika će ti biti od pomoći. Možeš pohađati kurs jezika osiguran od strane AFS-a, a lokalni volonteri možda organizuju nezavisni kurs jezika za tebe tokom prvih mjeseci.

Hrana

Dok je doručak veoma lagan, ručak je glavno jelo tokom dana u Čileu. Može uključivati meso (govedina, janjetina, svinjetina ili piletina) ili ribu sa rižom, tjesteninom i povrćem, supe i salate. Poslijepodne, uživaj u čaju ili kafi sa hljebom i puterom ili marmeladom i pecivom. Neke porodice imaju običaj večerati kasno, što uključuje sličnu hranu kao i za ručak. Različito voće je dostupno tokom cijele godine.

Hice empolvados en Dinamarca <3 para mis compañeros y familia #manjar #colun #food #chile #exchangestudent #afschile

A photo posted by Venecia Isabel Cárdenas DeJuan (@veneciaisabel) on

Dostupni programi u ovoj zemlji