Mirha iz Sarajeva, učesnica AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Danske, gdje je pohađala školu i živjela u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

U Dansku sam stigla 7. Septembra. U Kopenhagenu sam imala kamp dobrodošlice 3 dana gdje sam upoznala mnogo novih prijatelja iz cijele evrope. S njima sam bila bliska jako I sastajali smo se I družili I nakon kampa. Ti ljudi su mi jako prirasli srcu jer sam s njima jako bila bliska tokom svoje razmjene.

Kad me moja obitelj odvela iz kampa, vozili su me po državi i pokazuju mi glavni grad, Kopenhagen. Tada su mi pokazali kuću. Živjela sam  u blizini Kopenhagena, u malom gradu zvanom Kokkedal. Od prvog dana su me tretirali kao da sam pravi član obitelji. I osjećala sam se tako od početka.

Kada je došao moj prvi dan u školi. Malo sam se bojala kako će sve to izgledati, ali se ispostavilo da je super. Imala sam nevjerovatnan razred i prijatelje. Školski sistem u Danskoj je vrlo različit nego u Bosni. Sve što rade u školi to rade PREKO LAPTOPA! Moram priznati da je njihov školski sistem mnogo lakši od našeg. Imala sam i veliku sreću jer sam išla u “internacionalni” razred gdje je većina mojih predavanja na engleskom jeziku, tako da stvarno moram raditi jer sam dobijala ocjene koje će mi značiti u mojoj školi u Bosni. To mi je bila velika sreća! Moji školski prijatelji su jako dragi I bili su mi veliki oslonac I podrška. Također, bili su mi velika pomoć kada sam tek došla!

Jedini problem koji sam imala na svojoj razmjeni je vožnja bicikla svaki dan do škole. Ja ne volim vozati biciklo pogotovo ujutru. Ali navikla sam se brzo na taj dio danske kulture.

Idem u školu s drugim studentima koji su na razmjeni, koji su vrlo sjajni, i zajedno se zabavljamo. Naša profesorica Margarete, koja je zadužena za nas, vrlo je zabrinuta za nas i stalno nam organizira sastanke kako bismo provodili što više vremena zajedno.

Proslavila sam ovdje svoj 18. rođendan. Tog dana nikada neću zaboraviti.

Moja porodica je vrlo rano ušla u moju sobu, probudila me i iznenadila sa puno poklona i puno bosanskih i danskih zastava. * Tradicija u Danskoj je da kada je tvoj rođendan, moraš ukrasiti dom danskim zastavama, oni su to učinili za mene sa bosanskim *. U školi su moji prijatelji napravili iznenađenje za mene i dali su mi poklone. A takođe, na moj poseban dan u školi na času sociologije imala sam prezentaciju o svojoj državi, pa sam se tada osjećala kao kod kuće na moj rođendan. Poslje škole moja porodica me je odvela u jedan talijanski restoran gdje smo večerali. Nakon toga smo došli kući, imali smo tradicionalnu rođendansku tortu iz Danske. 

Moji roditelji domaćini i brat domaćin su veoma divni. Stvarno su marili za mene. Posjetila sam mnoge gradove s njima, mnoge muzeje, objekte, probala sam mnogo novih jela – danskih i brazilskih (moja mama je od tamo). Napravila sam i neku tradicionalnu hranu iz Bosne, za njih, moje prijatelje i kontakt osobu. S njima sam također išla u Švedsku 4 dana.

Moja porodica u Danskoj – Oni su sjajni. Jako ih volim I moju razmjenu su učinili posebnom. Tako mi je drago što sam ih dobila kao svoju porodicu domaćina, jer nisam mogla bolju. Imam i  sestru, ali ona je u Brazilu kao student AFS razmjene 1 godinu, tako da sam je upoznala preko Skype-a. Ali i ona je veoma draga. Već smo se dogovorili da će sljedeće godine doći u Bosnu. Ovo je veoma važno jer zaista želim da pokažem njima moju zemlju i želim da iskuse novu kulturu i da budem dobar domaćin kao što su oni meni bili u Danskoj. Veoma sam srećna i uzbuđena zbog toga.

Kada je došao povratak kući bila sam jako tužna ali opet sretna jer znam da ću ih opet vidjeti. Iz Danske sam otišla u Belgiju gdje sam imala ECTP kamp koji je trajao 3 dana. Taj je kamp vjerovatno najbolji kamp na svijetu? Tu sam srela svoje prijatelje iz Bosne, super nam je bilo.

Na kraju ove male priče, želim reći da je ova razmjena zaista utjecala na mene. Prvo, upoznao sam mnogo neverovatnih ljudi, nove kulture, države i jezika. Ova razmena mi je dala mnogo za moju budućnost. Mnoge stvari sada gledam drugačije i mnoge stvari sam shvatila, iskustvo razmjene je pomoglo.

Ovo je bilo jedno veliko iskustvo i jedan period u mom životu koji nikada neću zaboraviti.

Mirha Beganović

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Danskoj i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika