U Sarajevu su u periodu od 3. do 5. marta održane izborne radionice za kandidate koji su se prijavili za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2017/18. godini.

Trodnevne izborne radionice su održane u SHL kući, a tokom istih 43 učenika srednjih škola iz svih dijelova zemlje su imali priliku da upoznaju vršnjake iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, razmjene mišljenja i stavove, ali i da se izbore za svoje mjesto u AFS programima interkulturalnog učenja. Izborne radionice podrazumijevaju niz igrica, energizera, diskusija i intervjua koje vode AFS volonteri. Cilj ovih radionica je da se AFS volonteri upoznaju s učenicima i provjere njihove stavove i osobine koje su naveli u aplikaciji, ali i da se učenici upoznaju sa vršnjacima različitih životnih pozadina, vještina i karakteristika. Izborne radionice predstavljaju početak interkulturalnog putovanja svakog AFS učenika i doprinose povećanju interkulturalnog razumijevanja među mladima u Bosni i Hercegovini.

Jedna od učesnica ovogodišnjih radionica je bila i S.A. iz Konjica koja je podijelila svoje iskustvo koje prenosimo u cijelosti:

Ljudi dragi, hvala vam. Bilo je divno slušati razmišljanja svojih vršnjaka i nešto mlađe omladine na tri predivna dana AFS radionica. Ne znam koliko maleno srce treba imati čovjek da kaže da mi nećete faliti narednih par dana i da se nećemo smijati za doručkom, gledati glupi film koji nema poentu i smijati se našem legendarnom Đ., koji se trudio svima nama staviti osmijeh na lice. Moje cimerke će mi posebno faliti, korejske pjesme… Talent show bih ponovila opet, “klepnite jednom ako me čujete” još dva puta, a legendu Medu bih voljela sresti još puno puta. Sa vama takvima, BiH je sretna država. Nakon svakog kampa i seminara napravim vlastitu evaluaciju i zaključak, pa tako sam i ovaj put. Budite ponosni na sebe, jer trebate biti, obećajte sebi da nikada u životu neće prihvatiti ništa manje od onoga što vi jeste i što pružate drugima. Obećajte sebi da ćete uvijek biti dragi, nasmijani, društveni i buntovni kao i ova prethodna tri dana. Volim vas ljudi, do sljedećeg susreta.

Učenici i volonteri na kraju kampa | Foto: Sanja M.
Učenici i volonteri nakon završetka izbornih radionica | Foto: Sanja M.

Organizacija ove kao i svih drugih AFS aktivnosti ne bi bila moguća bez volontera koji nesebično ulažu veliki trud i slobodno vrijeme kako bi drugima omogućili da postanu dio interkulturalnih susreta. U organizaciji ovogodišnjih izobrnih radionica je učestvovalo 14 AFS volontera iz svih lokalnih odjeljenja UG ISU BIH, a posebno smo ponosni na činjenicu da je aktivnu ulogu u organizaciji uzelo i nekoliko novih volontera, kojima je ovo bila prva volonterska aktivnost.

U narednih nekoliko dana AFS ured će obavijestiti sve učesnike o njihovom statusu, odnosno o tome da li su izabrani za učešće u AFS programima. U narednim mjesecima uslijedit će orijentacijski kampovi, porodični intervjui i roditeljski sastanci koji treba da učenike i njihove roditelje pripreme za AFS razmjenu i sve ono što ih očekuju u njihovom interkulturalnom putovanju.

Više fotografija možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici UG ISU BIH.