Zehra iz Sarajeva učestvuje u AFS programu interkulturalnog učenja kroz tromjesečnu razmjenu srednjoškolaca poznatu i kao European Citizenship Trimester Programme u školskoj 2015/16. godini. U nastavku donosimo njeno iskustvo života u Francuskoj.

Bio je to hladan decembarski dan kada sam odlučila da promijenim život svoj, a ni sama nisam bila svjesna koliko će se zapravo promijeniti.

Svanuo je i taj 4. septembar kada sam se pozdravila sa svojom porodicom i nastavila dalje. Kako su se kilometri prolazili i finalna destinacija se približavala, meni srce lupalo je jače od bubnja. Na prvim AFS radionicama u Parizu upoznala sam ljude iz čitavog svijeta, nema koga nisam zavoljela. Svi smo bili tu iz istog razloga, da odrastemo, da naučimo i da otkrijemo.

A poslije stigao je trenutak upoznavanja domaćin porodice, jedan neopisljiv osjećaj i doživljaj. Smještena sam na jugu Francuske, 20 minute od granice sa Španijom, gdje sunce grije, a ono jedino toplije od sunca su ljudi! Bila sam toliko uzbuđena oko svega što će naredna 3 mjeseca donijeti. Od jezika do novih navika.

Prije svog dolaska, nisam bila sigurna da ću se promijeniti. Bila sam ubjeđena da ću ostati ona ista osoba koja sam bila prije četvrtog septembra, međutim tu sam dosta pogriješila. Danas, nakon 2 mjeseca boravka, nisam samo naučila tečno jezik pričati već sam stekla navike koje nisam uopšte imala u Sarajevu. Ovdje sam samostalnija, hrabrija, upornija, tolerantnija, sretnija. Živim u porodici dosta drugačijoj od moje, gdje su pravila i povjerenje ono najbitnije. Obaveze su na prvom mjestu pa tek onda zabava. Kroz ovo iskustvo zavoljela sam još više ove ljude, hranu, muziku, filmove, kulturu i ponovo sam se zaljubila u taj čarobni Pariz.

Ovo je definitivno jedno iskustvo koje ostavlja neizbrisiv trag na život. Toliko radosti i sreće, uspona i padova ali opet najljepši period nečijeg života. AFS promijeni čovjeka, ojača ga i tjera ga da otkrije strane sebe koje nije znao da posjeduje. Jedno nezaboravno, magično iskustvo.