Pridružite nam se 26. septembra od 10 do 11:30 h ispred katedrale u Sarajevu gdje će učesnici projekta InterCOOL javnim performansom obilježiti Dan interkulturalnog dijaloga kog na ovaj dan već šestu godinu za redom obilježava 28 AFS organizacija širom Evrope, članica Evropske federacije za interkulturalno učenje, a
u cilju podizanja svijesti o različitosti kultura kao bogatstvu.

Biti cool u svom okruženju, mladi itekako znaju. No biti jednako ako ne i više cool–inovativan i aktivan građanin koji zajedno sa vršnjacima iz svog mjesta, ali i cijele BiH zajedno radi na stvaranju promjena i unaprijeđenju društva u kojem živimo–predstavlja pravi izazov. Stoga je projekt InterCOOL i osmišljen upravo kako bi mlade potakao na razmišljanje, kreativnost i ekspresivnost, a Dan interkulturalnog dijaloga kako bi se podsjetili na značaj kulturalnog bogatstva naše zemlje.

U aprilu ove godine u Rostovu je održan prvi omladinski interetnički kamp koji je predstavljao drugu fazu projekta InterCOOL: Interkulturalno učenje kroz pet osjetila u organizaciji UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini – AFS organizacije u BiH i uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Nakon kampa je njegovih 35 učesnika iz Kladnja, Bosanske Krupe, Žepča, Vlasenice, Šipova, Ključa i Glamoča realizovalo mini projekte u svojim lokalnim zajednicama koje su sami osmislili, te razvili uz podršku AFS volontera.

Projekt je ušao u svoju završnu fazu tokom koje će u Sarajevu od 25. do 28. septembra ponovo okupiti učesnike kampa, njihove vršnjake i AFS volontere. Oko 48 učesnika projekta će u naredna tri dana nastaviti zajedno otkrivati značaj međusobnog razumijevanja i interkulturalnog učenja u svrhu razvoja tolerancije, a kako bi nastavili razviljati i raditi na novim zajedničkim projektima.

Učesnici će pored performansa ispred katedrale kojim će obilježiti Dan interkulturalnog dijaloga, učestvovati još i u radionicama na temu aktivnog građanstva, te posjetiti i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kako bi se bolje upoznali sa njenim radom i aktivnostima.

Projekt InterCOOL ima za cilj promociju interkulturalnog učenja, razvoja tolerancije i saradnje među mladima različitih profila, nacionalnosti, etničke i vjerske pripadnosti, podržavajući razvoj novih vještina, aktivnog građanstva i volonterizma.

Podržite viziju uklanjanja fiktivnih granica! Proširimo ideju interkulturalnog učenja, te podržimo mlade nosioce budućnosti ove zemlje kroz međusobno upoznavanje i zajednički rad. Budimo intercool!