Od 21. do 26. jula u Nacionalnom parku Sutjeska održan je Ljetni volonterski samit, najveći događaj u AFS mreži koji je okupio preko 200 volontera iz 27 zemalja.

Volunteer Summer Summit (VSS), koji se uz pomoć EFIL-a i Vijeća Evrope održava svake godine u nekoj od evropskih zemalja, ove godine je održan upravo u Bosni i Hercegovini. Ugostiti više od 200 volontera, te organizovati program ovogodišnjeg samita nije bio nimalo lak zadatak, ali uz predan višemjesečni rad i veliko zalaganje volontera iz različitih zemalja, među njima i 12 volontera iz BiH, i ovaj projekat smo završili uspješno. VSS svake godine ima novu temu, u skladu s kojom se i formiraju radionice za učesnike, a ovogodišnja tema bila je različitost i međuvjerski dijalog.

Da bismo AFS volonterima iz cijele Evrope pokazali ljepote naše zemlje, u periodu od 21-26. jula, odveli smo ih u Nacionalni Park „Sutjeska“  gdje su pored predviđenih aktivnosti mogli uživati i u prirodnim ljepotama parka, te mnogobrojnim  slobodnim aktivnostima, uključujući i korištenje najvećeg otvorenog bazena na našim prostorima. Kako bismo što bolje predstavili našu kulturu i običaje, tim naših volontera je organizovao i lokalnu večer na koju smo pozvali KUD „Foča“ , te predstavili neka od naših tradicionalnih jela i pića.

Pored lokalne večeri, učesnici su imali priliku lijepo se prosvesti i ostalih dana VSS-a. Tako su na primjer, mogli razmijeniti hranu i suvenire iz svoje zemlje sa učesnicima drugih zemalja, ili biti dio velikog muzičkog vremeplova, koji je organizovan kao dio završne večeri.

Kako bismo obogatili naš program, odlučili smo organizovati i „Community Project“, na kojem su se učesnici mogli oprjedijeliti za neke od aktivnosti, kao što su: čišćenje školskog dvorišta i krečenje učionica lokalne škole, pomoć pri održavnju spomenika, uređenje sportskih terena, čišćenje zelenih površina, organizovanje logorske vatre ili pripremanje večere za sve učesnike VSS-a.

Nažalost, sve što je lijepo kratko traje, pa je tako i naše druženje na ovogodišnjem VSS-u veoma brzo završilo. Dugo ćemo pamtii juli 2014. kao mjesec u kojem smo organizovali najveći događaj u historiji naše organizacije. Organizacija dogđaja na ovom nivou će biti od velikog značaja za buduće poduhvate i dalji razvoj Udruženja, te širenje volonterske mreže. Nadamo se da su se učesnici ovogodišnjeg VSS-a odlično proveli, ponešto naučili, te da nose lijepe uspomene iz naše zemlje. Sljedeći VSS se održava narednog ljeta u Njemačkoj, vidimo se!

Nikolina Sladojević
Volonter UG ISU BIH i učesnik ovogodišnjeg VSS-a