Šestog aprila je obilježen ne samo rođendan glavnog grada Bosne i Hercegovine nego i početak prvog omladinskog interetničkog kampa InterCOOL: Interkulturalno učenje kroz pet osjetila u organizaciji Udruženja građana “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” (UG ISU BIH) podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH iz fonda za interetničku suradnju, koji je svečano otvoren 150 kilometara od glavnog grada u Rostovu pored Bugojna. 35 srednjoškolaca iz 7 bosanskohercegovačkih gradova: Kladnja, Bosanske Krupe, Žepča, Vlasenice, Šipova, Ključa i Glamoča su na mjesto održavanja kampa počeli pristizati u ranim popodnevnim satima.

Otvaranje InterCOOL-a je u 20:00 sati počelo pozdravnim govorima volontera učesnicima kampa, a nastavilo se igrama za upoznavanje. Učesnici su nakon upoznavanja predstavili gradove iz kojih dolaze zanimljivim prezentacijama koje su pripremili već prije dolaska na kamp. Prezentacije su prikazale bogatstvo različitih povijesti, običaja, tradicija i prirodnih ljepota kojima se odlikuju gradovi iz kojih učesnici dolaze, ali i cijela Bosna i Hercegovina. Prezentacije su bile i prva prilika da učesnici pokažu svoju kreativnost, što je oduševilo sve prisutne.

Iva Damjanović, učesnica iz Glamoča je posebno zahvalila organizatoru, UG ISU BIH, kao i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH na pruženoj prilici da i učenici iz Glamoča učestvuju u jednom projektu ovakve vrste.

Druženje se nastavilo uz gitare, a već od ranih jutarnjih sati 7. aprila počinju radionice teambuildinga i interkulturalnog učenja kroz koje će se dublje obraditi teme prepoznavanja nenasilja, tolerancije i dijaloga kao sredstava za razvoj i očuvanje mira i prosperiteta.

Azra Fazlić, volonterka iz Brčkog o početku kampa InterCOOL kaže: „Oduševljena sam srednjoškolcima iz raznih krajeva BiH, koji su se odmah prvi dan povezali bez obzira na to ko su, šta su, i time pokazali da zaista na mladima svijet ostaje.“