Evropska federacija za interkulturalno učenje (EFIL) je u Briselu od 4. do 10. marta 2013. godine organizovala trening za AFS volontere i uposlenike na temu AFS tromjesečnog programa razmjene srednjoškolaca sa fokusom na aktivno evropsko građanstvo – European Citizenship Trimester Programme (ECTP). Trening je podržala Evropska komisija.

Trening je održan na mjestu u kom učesnici ECTP programa razmjene učestvuju u završnom seminaru u Briselu prije povratka u domovinu, a učesnici treninga su imali priliku posjetiti i Evropski parlament kako bi što bolje osjetili atmosferu ECTP iskustva.

Naime, kako se broj učesnika ECTP programa razmjene iz godine u godinu povećava, trening poput ovog je bio prijeko neophodan da bi EFIL edukovao AFS volontere i uposlenike o aktualiziranom materijalu i metodama koje se koriste tokom programa kako bi mogli pružiti što kvalitetniju podršku ECTP učesnicima prije, tokom i poslije programa razmjene.

Ispred AFS-a u BiH su u treningu učestvovale dvije AFS volonterke, Neira Milavica iz Sarajeva i Mia Čeifović iz Banjaluke. Pročitajte u nastavku njihov kratki izvještaj.

EFIL  je krovna organizacija AFS organizacija u Evropi i području Mediterana. U cilju promocije  koncepta aktivnog europskog građanstva, EFIL je 2009. godine sa svojim članicama osmislio ECTP program razmjene srednjoškolaca s fokusom na aktivno evropsko građanstvo. Od 2009. godine do danas, 18 učenika iz Bosne i Hercegovine je učestvovalo u ECTP programu. S obzirom da se ne radi o klasičnom programu razmjene, ovaj trening je bio neophodan i veoma koristan. Tokom šestodnevnog treninga, prošli smo sve faze razmjene koje prolaze i učesnici. Tako smo pokušali da shvatimo i uočimo mane i prednosti ovog programa sve sa ciljem, da naredne generacije  budu još bolje organizovane.

U sklopu ovog treninga, jedan dan smo proveli u Briselu, u Parlamentarijumu, baš kao i učesnici. Za mene je to bilo jako lijepo iskustvo jer sam i ja bila učesnica prve generacije ovog kampa. Također smo upoznali nove prijatelje i kolege – AFS volontere,  ali i vidjeli stare prijatelje i prisjetili se lijepih trenutaka. Iskustvo i znanje koje sam stekla, sigurna sam da će mi puno pomoći u obavljanju dužnosti sending koordinatora u lokalnom odjeljenju u Sarajevu.

Radna grupa koja je bila na ovom treningu je također počela i sa radom na kreiranju novog Priručnika za ECTP program koji će sredinom godine biti dostavljen svim organizacijama,  članicama  EFIL-a.

Neira Milavica
Sending koordinatorka
Lokalno AFS odjeljenje u Sarajevu