Rusija je zemlja bogata različitim kulturama i pejzažima. U njoj se mogu pronaći planine, ravnice, šume, stepe, jezera, rijeke i mora. Bogata je tradicijama i običajima, a njena kulturna baština odiše raznolikošću, kao i umjetnost i muzika.

Ruski tinejdžeri učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima, te često pohađaju i muzičku ili umjetničku školu, idu na časove plivanja, u teretanu ili uče strane jezike. Voženje skejta, rolera i bicikla su takođe popularni.

Ljudi i zajednica

AFS učenici su uglavnom smješteni u manjim mjestima na zapadu Rusije, sve do planine Ural, ili na jugu, blizu Crnog mora. Neki su smješteni i na sjeveru u Surgutu ili u Vladivostoku na dalekom istoku. Većina porodica koje žive u gradovima stanuju u stanovima, dok su kuće zastupljenije u ruralnim dijelovima. Babuška i deduška – baka i djed – imaju posebnu ulogu u porodici. Vikende i praznike Rusi često provode u krugu porodice u kolibama na selu koje se zovu ‘dacha’.

#30daysofAFS#AFSeffect#afskrasnodarchapter#AFSRussia#AFS#intercultura#Day6 Host mom and host sister 💕🇷🇺

A photo posted by Francesco Gallina (@ninjachicken_fra) on

Škola

Škole u Rusiji su uglavnom javne. Školska godina traje od septembra do maja, sa tri kratka raspusta tokom godine. Mnoge ruske škole nude specijalizirane programe iz matematike i prirodnih nauka, a neke nude vannastavne aktivnosti poput plesa, muzike i sporta. AFS učenici dobivaju individualne rasporede nastave od škole.

Jezik

Službeni jezik je ruski, ali se u Rusiji govori još 27 drugih službenih regionalnih jezika, te preko 100 manjinskih jezika. Ako budeš imao sreće, pored ruskog ćeš moći naučiti i jedan od tih jezika. Tvoja domaćin porodica vjerovatno neće govoriti strane jezike, što će ti pomoći da veoma brzo naučiš jezik. Poznavanje ruskog jezika nije neophodno za prijavu za učešće u programu u Rusiji. AFS u Rusiji će ti ponuditi intenzivni kurs na početku tvog boravka u Rusiji, a kasnije časove jezika. Veći broj AFS učenika na kraju programa pristupi i položi ispit iz poznavanja ruskog jezika na jednom od univerziteta i dobije državni certifikat za nivo B1. Rusi u govoru često koriste idiome (popularne lokalne fraze i izreke), te će biti veoma impresionirani ako naučiš neke od njih.

Hrana

Ishrana u Rusiji se sastoji od tri topla jela na dan. Supa za ručak je obavezna. Većina jela uključuje svinjetinu, piletinu, krompir, knedle ili rezance. Peciva i slatkiši se često jedu za dezert. Iako se piju i čaj i kafa, čaj ima posebno mjesto u ruskoj kulturi. Nemoj zaboraviti da probaš picu i suši na ruski način!

Dostupni programi u ovoj zemlji