Dosežući arktički krug, Švedska je većinom prekrivena šumama sa najdužom obalom u Evropi. Šveđani su veoma vezani za prirodu i nakon dugih oštrih zima, uživaju u toplijim mjesecima van kuće – plivajući, planinareći, ili posjećujući porodicu i prijatelje. Jedinstvena poslastica ljeti je Midnattsol (ponoćno sunce) kada je sunce vidljivo 24 sata dnevno tokom skoro dva mjeseca. Šveđani su posvećeni održivosti, globalni su lider u organskoj poljoprivredi, recikliranju i obnovljivim izvorima energije.

Većina tinejdžera u Švedskoj posjećuje koncerte, kina i mala okupljanja. Sasvim je uobičajno da se bicikl koristi kao glavni oblik transporta. Nakon škole i vikendom, možeš upoznati svoje prijatelje u omladinskim centrima, pod nazivom fritidsgård, gdje igraju igrice i druže se. Ljubitelji sporta će uživati u Švedskoj, igrajući nogomet, tenis, hokej na ledu ili skijajući.

Ljudi i zajednica

Većina Šveđana žive u malim ruralnim gradovima, i dok su gradovi napučeni i moderni, oni zadržavaju svoj drevni šarm sa džepovima srednjovjekovnih uličica i arhitekture. Možeš biti smješten/a u cijeloj Švedskoj, iako većina domaćina porodica živi na selu ili u malim gradovima. Uzajamno poštovanje između djece i odraslih se njeguje od malih nogu. Šveđani cijene ličnu slobodu i odgovornost, tako da će tvoja zaduženja kod kuće i u školi odražavati te vrijednosti. Kućanski poslovi su obično jednako podijeljeni između članova porodice, u malim i urednim kućama.

Škola

Škola u Švedskoj počinje sredinom avgusta i traje do sredine juna, od 8 ujutro do 3 ili 4 sata poslijepodne, iako raspored varira između programa. Tvoj raspored u školi će biti određen tvojim interesima i časovima koje si već pohađao/la. Švedske škole nude različite smjerove, ali humanističke nauke su prioriteti za većinu. Bez obzira na šta se fokusiraš, očekuj da ćeš učiti švedski, engleski i matematiku.

Jezik

Šveđani govore švedski, iako skoro 90% njih govori i engleski, jer je to obavezan predmet u školama od 1849. Mnogi Šveđani govore 3 ili 4 jezika. Ne morate znati švedski prije početka razmjene, ali neke osnove će svakako biti od pomoći. AFS će vas podržati u učenju jezika prije i za vrijeme razmjene pružajući materijale, linkove i kurs jezika.

Hrana

Uobičajna švedska jela uključuju krompir, sir, plodove mora, meso, svježe povrće, salate, i otvorene sendviče. Smorgasbord je uobičajeno jelo za posebne prilike. Ćufte, brusnica, i dimljeni losos su popularne delicije.

Dostupni programi u ovoj zemlji