Poljska posjeduje bogatu kulturnu baštinu, te brojna mjesta pod zaštitom UNESCO-a za istražiti. Karpati, obala Baltičkog mora i krivudava rijeka Visla, čine predivni poljski pejzaž. Ne propusti da probaš tradicionalne piroge i da istražiš ulice poljskih gradova koje su još uvijek prekrivene kaldrmom.

Poljski tinejdžeri imaju veoma aktivan društveni život. Slobodno vrijeme provode napolju šetajući, vozeći bicikl, ili kanu i kajak na prelijepim poljskim rijekama. Mnogi Poljaci ljeti odlaze u prirodu da beru gljive. Vole i društvene igre poput bridža.

Dziewczyny, które uwielbiają przygody! #Polishgirls #forest #Fun #siostra #afseffect #afspolska 🌳🌲🇵🇱

A photo posted by Laura Esposito (@__lauraesposito) on

Domaćin porodica i zajednica

AFS učenici mogu biti smješteni bilo gdje u Poljskoj, mada najčešće žive u blizini nekog od većih gradova poput Krakova, Varšave ili Poznanja. Porodice i rodbina se obično okupljaju na porodičnom ručku nedeljom. Zemlja je pretežno katolička i religija predstavlja važan dio života. Poljski tinejdžeri su veoma samostalni i odgovorni. Neki od zadataka koje ćeš možda dobiti su npr. pripremanje doručka ili samostalan odlazak u školu.

Škola

Ako si mlađi od 16 godina, pohađat ćeš nižu srednju školu koja nudi širok spektar predmeta, a ako si stariji od 16 godina, pohađat ćeš višu srednju školu koja priprema učenike za univerzitet. U svakom slučaju, imat ćeš priliku da učiš strane jezike, historiju, prirodne nauke i matematiku.

Jezik

Službeni jezik u Poljskoj je poljski, a mnogi Poljaci veoma dobro govore i engleski jezik. AFS u Poljskoj će ti pružiti časove poljskog jezika, kao knjige i materijal koji će ti pomoći da brzo savladaš jezik. Osnovno znanje engleskog jezika može ti biti od pomoći.

Hrana

Poljska kuhinja je veoma bogata. Posebno se ističu ‘pierogi’ kao vrsta punjene knedle, varivo sa gljivama i kobasicom, meso, kupus i krompir. Hljeb se servira uz skoro svako jelo pa se kupuje svakodnevno u lokalnim pekarama. Ljudi u ruralnim dijelovima zemlje obično uzgajaju svoje povrće te od njega svaku večer prave salatu uz večeru. Mnogobrojne su i ukusne poslastica poput kolača sa makovim sjemenom ili kolača od sira.

Dostupni programi u ovoj zemlji