Norveška je zemlja glečera i fjordova koji oduzimaju dah, te zaljubljenika u zimske sportove. Posjeti tradicionalni narodni festival ili jednu od poznatih norveških crkava na više nivoa koje su među najstarijim drvenim građevinama na svijetu. Možda ćeš čak vidjeti i spektakularnu polarnu svjetlost aurora borealis. Norvežani jako cijene građansku aktivnost, te njeguju povezanost sa historijom tako da često za posebne prilike oblače tradicionalnu odjeću zvanu ‘bunad’. Tokom toplijih mjeseci u godini, Norvežani svih godina vole provoditi vrijeme napolju, pecajući ribu, planinareći, šetajući ili roštiljajući.

Većina mladih u Norveškoj se uključuje u različite vannastavne aktivnosti poput sportova, muzike, umjetnosti i zanata. Popularne su i aktivnosti organizovane od strane lokalne zajednice, poput političkih klubova i Crvenog krsta. Naravno, slobodno vrijeme vole provoditi i gledajući filmove, odlazeći na zabave ili družeći se sa prijateljima u kafićima.

Domaćin porodica i zajednica

Vjerovatno ćeš živjeti u manjoj ruralnoj zajednici sa manje od 20.000 stanovnika. Tvoji domaćin roditelji će od tebe očekivati da budeš poprilično nezavisan, a tvoji domaćin braća i sestre će možda čak imati i poludnevni posao na kojem će raditi poslije škole. Vikendi su obično vrijeme za porodicu.

Takk for kjempefint hyttetur! #Hytta

A photo posted by Mateo Grassini (@mateograssini) on

Škola

AFS učenici uglavnom pohađaju opći smjer u višoj srednjoj školi. Iako norveške škole obično ne nude vannastavne aktivnosti, mnogi tvoji prijatelji Norvežani će učestvovati u horu, dramskoj grupi ili sportskom timu van škole. Norveški nastavnici cijene inicijativu tako da bi trebalo da budeš nezavisan i da ne očekuješ da će te stalno podsjećati na tvoje domaće zadatke. Možeš očekivati relativno neformalan odnos sa svojim nastavnicima koje ćeš obično zvati po njihovom imenu a ne prezimenu.

Jezik

Službeni jezi u Norveškoj je norveški koji je, kao germanski jezik, usko povezan sa danskim, švedskim i islandskim jezikom. Postoje dva oblika pisanja i to bokmål kao standardni norveški i andnynorsk kao novi norveški. Neke škole učenike goste uključuju u časove norveškog jezika koji se organizuju za imigrante, a AFS će ti dati materijal koji bi ti trebalo da pomogne da što prije savladaš jezik.

23 days left #timeflies #geiranger #geirangerfjord #desyvsøstre #thesevensisters

A photo posted by kristina gassner (@kriskroes) on

Hrana

Riba je najpopularniji izvor hrane u Norveškoj, mada ljudi jedu i puno mesa, krompira, povrća, mlijeka i sira, te razne poslastice. Sendviči pripremljeni sa jednom kriškom hljeba se često jedu za doručak. Večera je glavni obrok tokom kojeg se na stolu mogu naći mesne kuglice sa krompirom i sosom. Iako Norvežani veoma cijene svoju tradicionalnu kuhinju, internacionalna hrana je sve više prisutna. Probaj picu, pastu i norveške ‘tacos’.

Dostupni programi u ovoj zemlji