Južnoafrička Republika broji mnoge etničke grupe od kojih se svaka ponosi svojim jezikom, tradicijom i religijom. Kuhinja je također veoma raznolika pa budi spreman da probaš puno novih jela i ukusa!

Škole su centar društvenog života tinejdžera u Južnoafričkoj Republici. Oni ulažu mnogo vremena u učenje i čitanje. Slobodno vrijeme uglavnom provode sa porodicom ili prijateljima pričajući o filmovima i sportu. Ako voliš sport, onda je ovo pravo mjesto da igraš fudbal, ragbi, kriket ili netbal.

Ljudi i zajednica

Tvoja domaćin porodica će kod kuće govoriti neki od 11 službenih jezika Južnoafričke Republike. Članovi porodice često međusobno otvoreno izražavaju svoja osjećanja tako da se može desiti da te zagrle. Ljubaznost im je veoma bitna, te se obično postavljaju zaštitnički. Religija igra važnu ulogu u većini južnoafričkih porodica, tako da mnoge prisustvuju nekoj vrsti religijskog okupljanja svake sedmice.

Škola

Škole u Južnoafričkoj Republici su stroge i zahtjevne. Učenici nose školsku uniformu i iskazuju veliko poštovanje prema nastavnicima. AFS učenici obično pohađaju javnu školu, a zavisno od lokacije, neki pohađaju privatnu ili poluprivatnu. Školski dan traje od 7:30 ili 8:00 h do 14:00 ili 15:00 h. Nastava se u većini škola odvija na engleskom jeziku, a ako budeš želio iskusiti školu na afrikaans jeziku, potrebno je samo da se obratiš AFS-u.

Jezik

Južnoafrička Republika ima 11 službenih jezika, a neke osobe govore čak svih 11! Zulu, xhosa, sotho i afrikaans četiri su najzastupljenija jezika, ali je i engleski u širokoj upotrebi. Osnovno znanje engleskog ili afrikaans jezika će ti biti od pomoći.

Hrana

Osnovu južnoafričke ishrane čini meso, mada se kuhinja razlikuje zavisno od etničkih skupina. Južnoafrikanci vole roštilj ili ‘braais’, stejkove, kotlete i začinjene kobasice ‘boerewors’ pripremljene na užarenom uglju. Mnogi također uživaju u suhom mesu ‘bilton’ i kukuruznoj kaši ‘pap’ sa mesom ili povrćem.

Dostupni programi u ovoj zemlji