Island nudi kombinaciju intrigantnih krajolika, od oštrih obala, glečera i gejzira, pa do vulkana i pustinja lave. Pogledate li na nebo, vidjet ćete spektakularnu auroru borealis – polarnu svjetlost. Nije čudo da Islanđani uživaju u vanjskim aktivnostima: plivanju u vrućim izvorima, skijanju i jahanju konja. Island također nudi bogatu tradiciju književnosti i poezije za uživanje u hladnim zimskim noćima. Mnogo energije i toplote u ovoj zemlji se generiše prirodnim putem – 90% kuća na Islandu se griju zahvaljujući toplim izvorima vode.

Islandski tinejdžeri su poprilično samostalni. Slobodno vrijeme provode igrajući fudbal, odlazeći na zabave, gledajući filmove, igrajući šah ili uživajući u prirodi.

A photo posted by bálint zsófi (@bzsoofii) on

Domaćin porodica

Bilo da živiš u glavnom gradu Reykjaviku ili na selu, bit ćeš u primorskoj zajednici. Neke domaćin porodice žive u izolovanijim područjima, tako da se može desiti da ćeš morati putovati nešto duže kako bi došao/la do škole ili se sreo/la sa prijateljima.

Škola

Nastava se odvija od ponedjeljka do petka u periodu od 8:00 do 15:00 h. Islandski, danski i engleski jezici su obavezni, a pored njih učenici biraju još jedan strani jezik. Odnos između nastavnika i učenika je opušten i prijateljski i kao takav čini bitan element podrške i atmosfere koja njeguje kreativnost. Možeš se priključiti nekom od brojnih klubova u školi, poput onih koji se bave fotografijom, filmovima, radio programima, pjevanjem i muzikom, ili se možeš baviti aktivnostima poput planinarenja, kuhanja i modeliranja.

A photo posted by AFS Iceland (@afsiceland) on

Jezik

Islandski je službeni jezik Islanda. Engleski i drugi nordijski jezici poput danskog i njemačkog, također su rasprostranjeni. Osnovno znanje engleskog će ti biti od pomoći. AFS će ti pomoći da pronađeš časove jezika tokom prvih mjeseci boravka, te podijeliti s tobom materijal koji možeš koristiti za učenje jezika prije početka programa razmjene.

Hrana

Večera je glavni obrok koji okuplja sve članove porodice. Islanđani jedu puno morske hrane, janjetinu, sir i lokalnu verziju jogurta ‘skyr’. Kuhani krompir je čest prilog većini jela. Zahvaljujući brojnim plastenicima, dostupan je i široki spektar svježeg voća i povrća.

Icelandic breakfast, skyr 😊#iceland #exchangeyear

A photo posted by Lily (@__lilinka__) on

Dostupni programi u ovoj zemlji