Mađarska je ponosna zemlja gdje Istočna Evropa sreće Zapadnu. Njen prelijepi glavni grad Budimpešta, poznat i kao “Pariz Istoka”, moćni Dunav i ravnice boje jedinstvenu sliku prelijepog pejzaža ove države. Potrudi se da provjeriš sve tradicionalne Mađarske festivale, koji obično uključuju i hranu.

Mađarski tinejdžeri shvataju svoje učenje ozbiljno i vrijedno uče za završne ispite, koji su veoma važni za upisivanje fakulteta. U svoje slobodno vrijeme, oni učestvuju u organizovanim školskim ili društvenim aktivnostima kao što su sport (fudbal, košarka i odbojka su popularni), dramska sekcija, folk plesovi i muzički klubovi. Vikendom vole da idu da gledaju filmove, idu na žurke ili da se druže kod nekog od prijatelja.

Domaćin porodica

Vjerovatno ćeš biti smješten u urbanoj sredini blizu Budimpešte ili nekog drugog većeg grada, međutim neke domaćin porodice žive i na selu. Mađarske porodice su obično tradicionalne, ali svi učestvuju u obavljanju kućnih poslova i provode vrijeme zajedno vikendom.

Škola

Mnogi AFS učenici pohađaju gimnaziju, ali možete biti smješteni i u szakközépiskola (zanatskoj) školi. Odabraćete vjerovatno neke od raznovrsnih kurseva, ali mađarski i strani jezici su obavezni. Školska godina traje od početka septembra do početka juna i podijeljena je u dva polugodišta. Nastava traje od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.

I am a unicorn 🌈 always happyyyyy✌🌌🌎💞💑 #magyaróra #afsfriends #afsfamily #exchangestudent #afsszekesfehervar #afshungary #nottodaybutokay

A photo posted by Marisabel_Nespoli🇮🇹🇻🇪Marcsi🇭🇺 (@shesellsseahorse) on

Hrana

Jedno od najpopularnijih i najpoznatijih mađarskih jela je svakako gulaš, paprikaš napravljen sa mesom, krompirom i paprikom. Ovo jelo se uglavnom služi sa krompirom ili rezancima i postoji mnogo vrsta ukusnog hljeba i kolača koje moraš probati! Tipična mađarska ishrana teži ka zdravoj ishrani, ali kulinarske navike se mijenjaju, te je hrana mnogo lakša sada u odnosu na ranije, ali nije izgubila svoj sjajan ukus. Paprika i ostali začini i sosovi se koriste u mnogim jelima.

🌛✨✨

A photo posted by 🇮🇩🇭🇺 (@sekar11198) on

Everyone dies, but not everyone truly lives.

A photo posted by ChrisWilson032 (@chriswilson032) on

Jezik

Mađarski je zvanični jezik u Mađarskoj, a povezan je sa finskim i estonskim. Engleski i njemački su široko rasprostrajeni strani jezici, dok postoji i nekoliko prepoznatih jezičkih manjina u Mađaskoj. U toku prvih nekoliko mjeseci imat ćeš mogućnost pohađanja časova mađarskog jezika. Nije potrebno poznavati mađarski da bi tvoja aplikacija bila prihvaćena, ali ohrabrujemo te da prije polaska počneš učiti što je više moguće.

Dostupni programi u ovoj zemlji