Započni svoje iskustvo u Kini – jednoj od najinspirativnijih, druželjubljivih i najdivnijih država. Otkrijte mješavinu tradicionalne i moderne kulture: starim hramovima koje su okružene blistavim neboderima, šarenom uličnom hranom i platama, nevjerovatne prirodne formacije i drevne Pagode.

Kao i većina drugih tinejdžera u Kini, i ti ćeš se vjerovatno fokusirati na školu i učenje. Škola je također odlično mjesto za upoznavanje novih prijatelja koji će podijeliti svoju kulturu s tobom. Kineski tinejdžeri se druže u kućama svojih prijatelja, idu u kino, plešu, gledaju TV ili se bave sportovima kao što su nogomet, košarka, i stolni tenis. Roditelji su obično veoma uključeni u život učenika, tako da uvijek trebaš provjeriti sa porodicom da li možeš da izađeš van kuće. Kineski tinejdžeri rijetko idu na spoj i preferiraju da se druže sa prijateljima istog spola.

Domaćin porodica i zajednica

Najvjerovatnije ćeš živjeti u istočnom ili južnom dijelu Kine. Pojedini učenici na razmjeni žive u veliki gradovima kao što su Shanghai, Tianjin i Peking, međutim većina su smješteni u manjim gradovima kao što su Jiangsu, Sichuan, Anhui, Heilongjiang i Guangdong. Porodice u ovim gradovima najčešće žive u stanovima. Također, postoji mogućnost da će baka i djed živjeti u istoj kući s tvojom porodicom. Od tebe se očekuje da provodiš vrijeme zajedno sa svojom porodicom. Kinezi poštuju hijerarhiju i pristojno ponašanje i relacije, ispunjene harmonijom i minimalnim konfliktima.

Una piccola superstar 😎💕 #100daysleftinchina #-75

A photo posted by Stefania Imbriani (@stefaniaimbriani) on

好想念你们 请让我回去

A photo posted by ClarAcc 🌵 (@claramaccarini) on

Škola

Vjerovatno ćeš pohađati Senior 1 nivo u srednjoj školi sa specifičnim rasporedom časova  kao učenik na razmjeni. Ovo znaći da ćeš se fokusirati na učenje kineskog jezika, kulturu, historiju, umjestnost i muziku sa drugim AFSerima tokom prve polovine dana. Ostatak dana ćete posvetiti u školi zajedno sa drugim kineskim učenicima. Nastava u Kini najčešće traje od ponedeljka do petka (od 7:30 ujutru do 16:30 poslije podne) i učenici najčešće nose školske uniforme. Roditelji su veoma uključeni u društveni i školski život djece. Školske obaveze i učenje imaju prednost u odnosu na rekreativne aktivnosti.

Jezik

Kina ima 55 različitih etničkih grupa, svaka od njih ima svoj dijalekt ili jezik. Međutim, mandarinski kineski govori preko 70% kineske populacije (kao i u većini škola), međutim može ti se desiti da si smješten u porodici koja govori cantonese. AFS volonteri i tvoja škola će ti ponuditi kurseve kineskog jezika tokom prva tri mjeseca  programa. Trebate imati osnovno poznavanje engleskog jezika prije početka razmjene, osnovno poznavanje kineskog može biti od velike pomoći na samom početku.

文化课 • culture class #nsliy #afs

A photo posted by Emily Morley (@emilycmorley) on

#chinese #breakfast #dimsum #cantonese #tasty #food #china2016 #intercultura #AFSchina #AFSeffect

A photo posted by Andrea Colaiacomo (@andrea.colaiacomo) on

Hrana

Kineska jela najčešće sadrže povrće, rižu, nudle i meso. Tradicionalna kineska večera je pekinška patka (patka sa slatkim pšeničnim sosom umotana u tanku palačinku), mongolski vrući lonac (kineski verzija fondue-a), jiaozi (knedle sa svinjetinom i lukom) i ukusni čajevi. Zabavite se učenjem kako pravilno koristiti kineske štapiće uz pomoć domaćin porodice i prijatelja. Pratiti vegetarijansku dijetu u Kini može biti jako teško, iz razloga što se meso može također naći u začinima, u slučaju kada nije direktno servirano.

Dostupni programi u ovoj zemlji