Čajne ceremonije, graciozni vrtovi i mirni hramovi, uz brze vozove, upečatljivu efikasnost i hiper-moderne nebodere su glavne karakteristike dinamične japanske kulture.

Društveni život za mlade u Japanu uglavnom se odvija u školi i na vannastavnim klubovima za sportove (bejzbol, nogomet, košarka, judo, kendo ili japansko mačevanje, karate) i kulture (engleski jezik, emitovanje, kaligrafija, čajne ceremnoje, drama, orkestar, kuhanje, nauka i matematika). Japanski tinejdžeri uživaju kulturu kawaii (sve slatko i simpatično), J-Pop (japanska pop muzika), manga i anime. Karaoke (pjevanje) s prijateljima je također vrlo popularano. Boravak do kasno u noć nije baš uobičajno za mlade.

Another Day, Another Yukata Another Picture With My Host Sister ✨ #yukata #exchangestudent #japan #funtimes

A photo posted by Daryan | ダリヤン (@daryan_schultz) on

Domaćin porodica i zajednica

Možeš živjeti bilo gdje u Japanu, ali najverovatnije ćeš biti smješten u prigradskim i ruralnim područjima. Japansko društvo također ima veoma snažno poštovanje spram starijih osoba. Održavati životnim prostor čistim je i važan prioritet, tako da možeš očekivati da ćeš pomagati svojoj domaćin porodici u svakodnevnim kućnim poslovima i aktivnostima. U većini japanskih porodica, tradicionalna hrana je važna i porodice jedu zajedno. Skini cipele i obuci papuče kada uđeš u japanski dom.

Škola

Obrazovanje i akademska postignuća su veoma bitni u Japanu. Škole u Japanu rade od aprila do marta (od ponedjeljka do petka, 8:30-03:30). Nosit ćeš uniformu i putovati biciklom, autobusom ili vozom. Svi učenici učestvuju u školskom kulturnom i sportskom festivalukoji se održava svake godine. Nakon završetka nastave, učestvovat ćeš u tradiciji zvanoj souji, kada svi zajedno tokom 30 minuta učestvuju u čišćenju škole i podova. Također se možete pridružiti drugim vannastavnim klubovima i aktivnostima.

Hrana

Hrana je umjetnost u Japanu i tvoja domaćin porodica će najvjerojatnije pripremati neka od odličnih japanskih jela. Japanska ishrana se sastoji uglavnom od riže, njoka, svježeg povrća, voća, mesa (uglavnom svinjetina i piletina) i morskih plodova. Obroci se jedu sa štapićima. Riža i zeleni čaj su dio gotovo svakog obroka. Za desert, možete probati tradicionalne Wagashi ili mochi (vrsta kolača od riže) sa ukusom paste od crvenog graha.

Jezik

Japanski je službeni jezik Japana i dobro je imati osnovno predznanje jezika prije programa. Poznavanje engleskog jezika će ti biti od pomoći tokom programa. Domaćin škola i lokalno AFS odjeljenje će ti ponuditi kurs japanskog jezika po dolasku.

A photo posted by デア (@nadiavirdhani) on

Dostupni programi u ovoj zemlji