AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture. AFS je od 1947.godine do danas omugućio da 437.500 učenika i mladih osoba odputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život. Ove godine, globalna mreža AFS volontera će raditi sa gotovo 13.000 učesnika koji se unaprijed raduju uzbudljivom iskustvu interkulturalnog učenja.

Učesnici AFS programa razmjene srednjoškolaca

Učesnici AFS programa razmjene srednjoškolaca su mlade osobe iz svih krajeva svijeta koje žele upoznati osobe iz drugih zemalja. Učesnici žive u domaćin porodici i pohađaju školu, te na taj način dobivaju novu perspektivu o stranoj kulturi. Otkrivajući strane kulture, AFS učesnici istovremeno stiću bolje razumijevanje sebe i kulture svoje domovine.

AFS programi učesnicima nude priliku povezivanja sa osobama koje upoznaju tokom iskustva u inostranstvu, kao i u domovini unu
tar globalne AFS mreže. Ovo povezivanje počinje kroz proces prijave i pripreme kada se učesnici susreću po prvi put. Tokom iskustva u inostranstvu i učešća u orijentacijama i događajima koje organizuje AFS u domaćin zemlji, jačaju se ranije sklopljena prijateljstva i stvaraju se nova.  Učesnici također upoznaju veliki broj osoba u domaćin zajednici kroz domaćin porodice, škole i druge vannastavne aktivnosti.

Učesnici AFS programa mogu...

- saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive;
- upoznati i razumjeti način života i kulturu neke druge zemlje;

- naučiti novi jezik;
- izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz drugih zemalja i kultura;
- biti otvoreniji prema  osobama koje dolaze iz drugih kultura;
- osamostaliti se i ojačati svoje samopouzdanje.

Zašto učestvovati u AFS programima interkulturalnog učenja?

Iskustvo razmjene priprema učenike za život na način na koji to ne može niti jedno drugo. Nova zemlja. Nova kultura. Novi prijatelji. Ukoliko želiš iskusiti nešto sasvim drugačije, pridruži se grupi od 13.000 učenika iz cijeloga svijeta koji svake godine učestvuju u nekom od AFS programa razmjene. 

Naučit ćeš novi jezik. Uronit ćeš u novu kulturu. Steći ćeš nove prijatelje i zabaviti se. Najbitnije od svega, iskustvo razmjene će ti pomoći da sazriješ. Puno je darova koje sa sobom nosi razmjena: novi ljudi, nova mjesta, ali najdragocjeniji od svih je razvoj i jačanje osobnosti do kog dolaziš prolazeći kroz pozitivna, ali i negativna iskustva. 

Učešće u AFS razmjeni će kasnije odlično izgledati u tvom CV-u, jer poslodavci i donatori stipendija za univerzitetski studij veoma cijene hrabre osobe spremne za nove izazove i interkulturalno kompetentne.

AFS učesnici tokom razmjene imaju priliku upoznati ne samo ljude iz domaćin zemlje, već i AFS učesnike iz cijeloga svijeta. To je jedan od načina kojim sami učesnici podržavaju AFS misiju stvarajući svijet tolerancije i mira. Nakon povratka kući, AFS učesnici postaju dio svjetske mreže bivših AFS učesnika koja uključuje mnoge vodeće menadžere, diplomate, političare, profesore, zabavljače, naučnike, pa čak i astronauta. Neki od AFS alumnija su i Patrick S. Moon, bivši ambasador SAD-a u BiH, Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, Jan Eliasson, bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a i mnogi drugi.

Svoj doprinos AFS misiji i pokretanju programa razmjene su kao volonteri American Field Service dali i Dashiell Hammett, Ernest Hemingway, Archibald MacLeish, Sidney Howard, Maurice Ravel i Ray Kroc.

AFS domaćin porodica 

AFS domaćin porodice otvaraju vrata svoga doma i zajednice novom članu svoje porodice. AFS u domaćin zemlji pažljivo vrši spajanje učesnika i domaćin porodice, te pripremu svih članova porodice, a AFS volonteri pružaju podršku učesnicima i porodicama kako bi i jedni i drugi imali pozitivno iskustvo interkulturalnog učenja.
Domaćin porodice su ambasadori svoje kulture i osobe kojima je stalo do obrazovanja i budućnosti mladih ljudi.

Oni imaju jedinstvenu priliku podijeliti svoje ideje, vrijednosti i običaje učesnicima koje ugoste u svom domu, kao i priliku za bolje razumijevanje svoje sopstvene kulture posmatrajući je kroz oči učesnika iz druge kulture.
AFS domaćin porodice ne dobivaju nikakvu materijalnu nadoknadu ili finansijske olakšice za ugošćavanje AFS učesnika, ali dobivaju dugogodišnje prijateljstvo sa učesnikovom porodicom.

Neke domaćin porodice imaju djecu srednjoškolce, neke male bebe, neke imaju djecu koja su već odrasla i napustila roditeljski dom, a neke uopće nemaju djecu. Neki domaćin roditelji su u braku, a neki su samci. Oni žive na selu, u manjim gradovima, u predgrađu ili u metropolama. Oni su različite rase, vjere i nacionalnosti. To su jednostavno rečeno ljudi koji su spremni odvojiti vremena za novu ''kćer'' ili''sina''.

Česta pitanja i odgovori
Kako postati AFS domaćin porodica?

AFS domaćin škola

Učesnik je obavezan da tokom programa redovno pohađa školsku nastavu i da bude što aktivniji u školskoj nastavi.

Domaćin porodica predlaže AFS-u u domaćin zemlji najbližu opću srednju školu, odnosno, onu za koju smatraju da je najbolja u njihovoj okolini i koja je spremna primiti učenika u razmjeni.

Domaćin škola odlučuje u koji će razred smjestiti učenika gosta i to na osnovu godina starosti i godina ranijeg školovanja, a u nekim slučajevima i na osnovu raspoloživosti mjestima u pojedinim razredima ili nivoa poznavanja jezika koji uvjetuje sposobnost praćenja školske nastave. Važno je napomenuti da svaka zemlja ima vlastiti školski sistem i da nastavni plan i program u BiH i domaćin zemlji mogu biti slični, ali nisu isti. Svim učenicima koji žele da se prijave za učešće u AFS programima razmjene učenika savjetujemo da se obrate svom razredniku ili direktoru svoje škole i informišu o uvjetima nostrifikacije inostranog svjedočanstva ili transkripta ocjena.


Česta pitanja i odgovori