Igor iz Sarajeva, učesnik AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca i stipendista AFS-a Italije, odlučio je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Italije, gdje je pohađao školu i živio u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njegovo iskustvo.

O samom iskustvu razmjene, ne mogu vam baš puno reći… to je nešto što morate sami da proživite. Također, neću vam prepričavati šta se sve dešavalo, ali ću vam ukratko reći šta mi se najviše svidjelo tokom mog boravka u Italiji i šta mi najviše nedostaje trenutno.

U mjestu u kojem sam boravio tri mjeseca, veoma sam se brzo adaptirao i nakon samo par sedmica osjećao sam se kao kod kuće…kao da sam tu već nekoliko godina, a ne mjesec, dva. Porodica, prijatelji, profesori i općenito stanovnici tog gradića su bili veoma pozitivni i welcoming. Ali pored svih njih ubjedljivo mi je najljepše bilo družiti se sa drugim učenicima na razmjeni i oni mi trenutno najviše nedostaju.

Prvi put u Rimu, a potom u Briselu na kampovima, osjećao sam se kao član jedne velike internacionalne porodice među stotinama drugih učenika iz mnogobrojnih zemalja. Osjećaj koji ću vam pokušati približiti, a koji je najbolje da sami osjetite….. Zamislite se u jednoj velikoj prostoriji (sali) sa oko 150 stranaca iz raznih zemalja. Rijetko koga znate, a formiraju se grupice u kojima se priča na različitim jezicima. Eh, da li biste mi vjerovali ako vam kažem da možete da priđete kojoj god grupi hoćete, ili osobi, i uvijek ćete biti prihvaćeni i osjećat ćete se baš kao da tu pripadate. Taj osjećaj porodice/zajednice u kojoj ste uvijek dobrodošli, sa preko 150 ljudi koje ni ne znate. Od cijelog iskustva, to mi ubjedljivo najviše nedostaje, ta ogromna internacionalna porodica.

U sebi krijem mnogo emocija, pogotovo sada kada sam se vratio, ali vam ih ne znam objasniti, a neke i ne mogu…jednostavno ih morate sami osjetiti.

Za kraj, jedna poema koju sam napisao tokom posljednje sedmice boravka u Italiji. Originalna verzija je na engleskom i takvu ću je podijeliti s vama:

“When I first came here, everything was new,
I came with a different perspective and a different view.

By everyone, I was greeted with respect and kind,
Even though the first meetups were pretty much blind.

At the beginning it was hard to get used to a new place,
But at the end of the day, we are all competing in our own race.

For a long time I felt lost and alone,
But later on, by it’s beauty, I was blown.

The city and the people warmed my heart,
Like a fireplace after a cold, silent night.

Slowly I was getting used to living here,
And I managed to get rid of all the tension and fear.

Now, I feel like this is my second home,
My life isn’t like before….solo monochrome.

In a few days,
I’ll have to leave this place,
Get back to my regular life,
Like after the divorce of a man and his wife.”


Želio bih se zahvaliti AFS BiH i Italiji (Intercultura) koji su mi omogućili učešće u ovom jedinstvenom programu. Zbog njih sada imam prijatelja širom svijeta i imam jedno nezaboravno iskustvo koje ću zauvijek nositi sa sobom.



Ja sam Igor Mandić i učesnik sam tromjesečnog programa u Italiji.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Italiji i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika